Het voormalige expeditieknooppunt van de PTT te Leeuwardeninfo@notfall.nl9, 10 en 11 november

Programma per dag

zondag

van: 10:00
tot: 13:00
speelduur:3 uur
Stoptrick Blanche

De Stoptrik selecties die gepresenteerd worden op Notfall Film Festival bestaan uit buitengewone stop motion films van over de hele wereld. Intrigerend, geestig, soms eng, maar altijd met de hoogste artistieke precisie, geven de films een inzichtelijke blik op de hedendaagse stop motion animatie die experiment en poëzie verwelkomt alsmede politieke en sociologische interpretaties. Klik op de titel voor meer info.

zondag

van: 10:00
tot: 12:00
speelduur:2 uur
1310115089_0

Op de zondagmorgen geen getwitter of ge-sms, geen boodschappentaal maar de taal van de verbeelding. Beelden drukken uit wat niet te zeggen is, overstijgen de dagelijkse werkelijkheid. Film kan dat op sublieme wijze. Daarom op de zondagmorgen het theater als kathedraal, met een preek als inleidend commentaar, een integere over Oost en West, daarna gezamenlijk fragmenten kijken om zelf betekenis te geven aan wat je ziet om dat vervolgens met elkaar te delen bij de koffie.

zondag

van: 10:00
tot: 17:00
speelduur:7 uur
fm-en-john-h-3-studio-1977-plaatwerkers

Tussen de films door kan er ook gedanst worden. Tijdens Notfall zullen een aantal illustere dj's hun platen draaien in de foyer, met als extra speciale gast op vrijdagnacht dj st.Paul. Vergeet niet ook nog een film te pakken... Vrijdag 9 november: 17:00 - 20:00 Zero(Piet) 20:00 - 24:00 st.Paul, meer info over st.Paul vindLees meer

zondag

van: 10:15
tot: 11:20
speelduur:1 uur, 5 minuten
Aber

Het Schlippenbach Trio bestaat al meer dan 40 jaar en de documentaire "Aber das Wort Hund bellt ja nicht" gaat over hun samenspel, hun jaarlijkse uitstapje in de winter en hun pogingen om hun muziek visueel te ondersteunen. De filmbeelden zijn gedurende vier jaar in dezelfde jazzclub geschoten. Met Engelse ondertitels.

zondag

van: 10:30
tot: 12:05
speelduur:1 uur, 35 minuten
Adam's Apples

Neonazi Adam (Ulrich Thomsen) moet een vervangende werkstraf doen in een kerk. Hij hangt er meteen een portret van Hitler op. De priester die er de baas is (Mads Mikkelsen) ziet de wereld door een roze bril en laat hem een doel kiezen. Dat doel is: het bakken van een taart met de appels uit de boom voor de kerk.

De Deense schrijver en filmmaker Anders Thomas Jensen maakte een zwarte komedie vol bovennatuurlijke elementen. Het gaat zowel over religie en godsdienstigheid als over eigenaardige, soms ook gewelddadige types, zoals de Pakistaan die benzinepompen berooft en de voormalige tennisser Gunnar.

zondag

van: 10:30
tot: 12:00
speelduur:1 uur, 30 minuten
Bebop

Bebop is een moeilijk te doorgronden jazzstijl, waarin complexe ritmes en harmonieën variëren op een thema. Na een solo kan dit thema veranderen. Op dezelfde manier steekt Bebop in elkaar. Zijlijnen en een flashback zijn de solo's die zorgen voor verschuivingen van het raadselachtige thema. Hoofdpersoon van Bebop is een naamloos meisje dat van het hectische stadsleven terechtkomt op het platteland. In associatieve beelden volgt de camera haar in de diverse omgevingen. Het is aan de kijker om te bepalen wat oorzaak en gevolg is van haar gedrag. Waarom tekent ze hartjes op haar been? Waarom steelt ze niet alleen jenever, maar ook een knuffel van een boer.

Karsten Gloger (Berlijn, 1955) bouwt en repareert blaasinstrumenten en is musicus. Hij bespeelt een keur aan instrumenten, waaronder de dwarsfluit, Balinese gong en de dung chen (een traditioneel Tibetaans instrument). Veel van zijn composities komen tot stand door korte samples om te vormen tot indrukwekkende klanklandschappen. Dit met behulp van allerlei elektronische muziekinstrumenten, zoals synthesizers, filterbanken en windcontrollers. Bij de live-uitvoering van de soundtrack van Bebop bespeelt Karsten Gloger al deze instrumenten.

zondag

van: 10:45
tot: 12:45
speelduur:2 uur
Caesar 2

De Italiaanse kerkhistoricus Francesco Carotta baart opzien met zijn theorie dat de Romeinse keizer Julius Caesar en de profeet Jezus Christus dezelfde historische persoon waren. Zijn boek erover verdeelde de Nederlandse critici: Paul Cliteur stelde Carotto op een lijn met Darwin en Galileo, nieuw-testamenticus Henk Jan de Jonge vond het allemaal ,,klinkklare nonsens, ongefundeerde speculaties’’, historicus Henk Versnel noemde het ,,apekool’’.
Programmamaker Jan van Friesland maakte een documentaire over de theorie, en komt die bij Cinema Ascona zelf toelichten.

zondag

van: 11:10
tot: 13:00
speelduur:1 uur, 50 minuten
 
In opdracht van Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd maakte filmer Halbe Piter Claus met cameraman Ismaël Lotz vijf portretten van Leeuwarder ambachtslieden, met de titel ‘Ambacht’. Boekbinder IJke lichthart, klavecimbelbouwer Broer de Witte, gereedschapsslijper Sip van der Weide, glazenier Gerard Buising en goud- en zilversmid Theo van Halsema vertellen in ,,met liefde gecomponeerde portretten’’ (Leeuwarder Courant) over de passie voor hun vak. Geld is niet het belangrijkste, zegt Sip van der Weide. ,,Je kanne je op een dag maar een keer sat ete.’’

zondag

van: 12:15
tot: 13:32
speelduur:1 uur, 17 minuten
primer-test

Zeer sterke debuutfilm van en met de jonge Texaan Steve Carruth, die 7000 dollar van familie en vrienden leende om er een intelligente sciencefictionthriller mee te maken. Drie jongens maken een machine in hun garage en ontdekken dat ze er, zeer beperkt weliswaar, mee in de tijd kunnen reizen. Een vernuftig verhaal ontspint zich, waarbij de mannen voortdurend moeten voorkomen dat ze zichzelf tegenkomen. De kijker die even niet oplet is het kwijt. In Amerikaanse studentenkringen was de film een groot succes en hij werd bekroond op het Amerikaanse Sundance Festival. Maar in Nederland werd hij amper opgemerkt.

zondag

van: 12:15
tot: 13:00
speelduur:45 minuten
Woeste zee van een ex-christen

Op een morgen word ik wakker en neem een ingrijpend besluit. Ik zet het geloof van mijn jeugd aan de kant. Angst voor God, hel, schuld en schaamte. Dat wil ik niet meer. Ik wil vrij zijn. Mijn ouders sturen me beiden een brief, in de hoop me nogmaals te overtuigen. Ik besluit na het lezen van de brieven terug te keren naar mijn ouderlijk huis. In de spiegel te kijken van geloof, familie en traditie. Een confrontatie over de worsteling van het Christelijke leven, over schuld, boete en vrij worden.

zondag

van: 13:00
tot: 17:00
speelduur:4 uur
Promo-Loki

De oplettende kijker met een voorliefde voor de popcultuur kent de heren van collectief Heksenhamer al. Samen zijn ze mede verantwoordelijk voor spraakmakende voorstellingen als Dienst voor de Broer van God, Ykaro en Elena. Stuk voor stuk intrigerende muziekvoorstellingen met een magisch karakter. Speciaal voor het Notfall Filmfestival is het collectief naar Normandië vertrokken om daar Loki te filmen. Door middel van projecties rondom de kijker zien we een eenzame vuurgod in een verlaten wereld. Loki balanceert op grens van het magische en het menselijke. Let goed op, want je weet nooit waar hij opduikt.

zondag

van: 13:00
tot: 14:18
speelduur:1 uur, 18 minuten
prooid_thijsgloger09

Els en Gerben wonen samen op een eenvoudige flat. Op een nacht breekt Els in haar eigen huis in, omdat ze haar sleutel is vergeten. Gerben denkt met een inbreker te doen te hebben en slaat haar volledig in elkaar. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden, menen beiden, maar justitie en de hele hulpverleningswereld denken daar anders over. Een onafzienbare rij ambtenaren en welzijnswerkers bemoeit zich met de verwerking van het gebeurde en probeert op verstikkende wijze alles in een voor hen bevredigende context te plaatsen.

zondag

van: 13:00
tot: 15:45
speelduur:2 uur, 45 minuten
il vangelo

Wonderlijk is het, dat de verfilming van de Marxist en atheïst Pier Paolo Pasolini van het evangelie van Mattheus (Il vangelo secondo Matteo) door veel gelovigen als de allerbeste jezusfilm gezien wordt. Bij een vertoning in het Vaticaan zou hij zelfs een veertig minuten durend applaus hebben gehad.
Pasolini was, volgens de verhalen, in een hotel uit verveling in de bijbel gaan bladeren die daar lag, en werd door het verhaal gegrepen. Een Catalaanse economiestudent, Enrique Irazoqui, kreeg de hoofdrol, Maria op gevorderde leeftijd wordt gespeeld door Pasolini’s moeder.
Deze film wordt vertoond na afloop van de cinematografische reis door het evangelie van Jezus Christus door Cinema Ascona-lid Jacco de Boer dominee Mirjam Kollenstaart-Muis.

zondag

van: 13:00
tot: 14:00
speelduur:1 uur
69ba49c0f7996b2597c4fb4968dfde18

Het programma RGBdresscode bestaat uit een serie korte films voornamelijk gemaakt door kunstenaars, bijeengebracht door het Leeuwarder filminitiatief RGBfilm. Ze hebben met elkaar gemeen dat de makers/acteurs door opzichtigeverkleedpartijen een andere identiteit aannemen. In de mainstream cinema en tv series zijn verkleedpartijen al decennia heel gebruikelijk, denk maar aan A Clockwork Orange, Dr Who, Batman of de Teletubbies. Dresscode echter zoekt het meer in de periferie waarin de makers het in al of niet gefaked of authentiek amateurisme zoeken. Er is er zelden sprake van professioneel of subtiel acteren, de films zijn controversieel, humoristisch, treurig, ergerlijk of een combinatie van deze eigenschappen. Kortom: je vind het geweldig of je loopt weg.

zondag

van: 13:00
tot: 13:30
speelduur:30 minuten
 
Een korte thriller gemaakt tijdens de Workshop filmmaken voor kinderen en jongeren: Een groepje kinderen ontsnapt tijdens het festival aan de aandacht van hun ouders en gaat op ontdekkingstocht door het gebouw. In de kelder ontdekken ze tot hun grote schrik het lijk van een vermoorde vrouw.
Wie heeft dit gedaan en waarom?
Ze besluiten op onderzoek uit te gaan, ondervragen personeel en festivalgasten en filmen dit met hun mobiele telefoons. Zullen ze achter de waarheid komen?

zondag

van: 13:00
tot: 15:45
speelduur:2 uur, 45 minuten
il-vangelo-secondo-matteo-original

Cinema Ascona-lid Jacco de Boer neemt u samen met dominee Mirjam Kollenstaart-Muis van de gereformeerde kerk in Ottoland mee op een cinematografische reis door het evangelie van Jezus Christus. Want al vroeg begonnen cineasten de verhalen uit het evangelie te verbeelden. Hoe deed men dat door te de tijd heen, welke invloed had het beoogde publiek op hoe de film er uit ziet, welke scènes waren of zijn nog steeds controversieel en wat zijn de onbekende parels die buiten de massafilms om werden gemaakt?

zondag

van: 13:15
tot: 14:55
speelduur:1 uur, 40 minuten
Greidegeast

De Greidegeast is een associatieve, strak gecomponeerde, sfeervolle parabel. Het heden en verleden buitelen speels over elkaar heen. De film is opgebouwd uit vijf muzikale hoofdstukken, waarin een fictief verhaal wordt verteld over de condition humaine. Hoofdpersonage Marc Kooij, met het uiterlijk van zondagsschilder Bob Ross, leeft in een nihilistische en existentiële wereld, waarin achterdocht en jaloezie gemeengoed zijn. Antagonist Joris Collier (de profeet) draagt de horens van een ram en wijst hem op zijn morele plicht jegens de medemens. De film zit vol fraaie beeldrijmen, heeft een retrosfeer en geeft een vette knipoog naar de Film noir. Met dank aan het Fries Filmarchief.

zondag

van: 13:30
tot: 13:45
speelduur:15 minuten
mina-op-schoolplein

De eigengereide Mina is idolaat van Minnie Mouse. Ze gaat dan ook elke dag met grote zwarte oren op naar school. Haar juf en haar moeder vinden dat ze daarmee moet stoppen en dat ze zich net zo moet kleden als de rest. Ondanks de tegenwerking die ze ondervindt van haar omgeving, volgt Mina dapper haar plan om te zijn wie ze wil zijn. Filmmaakster Mirjam de With uit Joure (haar jongste film Ballast ging in Utrecht in première, binnenkort is haar tiendelige serie De keet op Omrop Fryslan) maakte een verfrissende kinderfilm over erkenning, identiteit en anders willen zijn. Mina Moes werd bekroond door de kinderjury van het kortefilmfestival in Oberhausen. De With is bij de vertoning aanwezig.

zondag

van: 13:30
tot: 13:58
speelduur:28 minuten
 
De Friese beeldend kunstenaar Pieter Dirk Torensma heeft een bijzondere plek in de kunstwereld. In de beginjaren, na het voltooien van Kunstacademie Minerva en de Jan van Eijck Academie Maastricht schilderde hij abstract. Vanaf het begin van de jaren zeventig ging hij zich meer en meer toeleggen op het verbeelden van het goddelijke in de natuur. Pieter Dirk Torensma werkt nauwgezet maanden achtereen aan een kunstwerk. Tijdens het laatste schilderij dat hij maakte, werd hij gefilmd door zijn zoon, de journalist en fotograaf Merlijn Torensma. Dit leverde een intiem portret op van de kunstenaar in zijn atelier in Huins.

zondag

van: 14:00
tot: 15:10
speelduur:1 uur, 10 minuten
8079720735_aa9cc41462_z

Op zevenjarige leeftijd verhuisde Jeanette Groenendaal naar een strenggelovig dorp in de Bible Belt. Als ‘importkind’, ‘buitenstaander’ en ‘stadsen hoer’ kreeg ze het al snel zwaar te voortduren in het streng gereformeerde gehucht. Groenendaals meester en medeleerlingen bidde dagelijks hardop voor de klas voor het ‘kind van de duivel’. 38 jaar later keert Groenendaal voor haar film Reformation terug om het zondebokgedrag van haar voormalige plaatsgenoten te verklaren. Groenendaal doet dit door herinneringen, déjà vu’s en flashbacks rechtstreeks te ensceneren. Reformation is niet een film waarin Groenendaal hard afrekent met haar voormalige dorpsgenoten, maar eerder een persoonlijke zoektocht naar een verleden van religie en vreemdelingenhaat.

zondag

van: 14:00
tot: 14:30
speelduur:30 minuten
Tomke siket om 'e kluts

“Tomke siket om ‘e kluts is een muzikale theatervoorstelling over dingen, woorden en klanken. Tomke en zijn hondje Romke gaan logeren bij Opa en Oma Beer. Met behulp van poppen, objecten, muziek en andere geluiden geven de spelers de wereld van Tomke vorm. Het wordt een voorstelling om met elkaar - groot en klein - naar te kijken, om naar te wijzen, over te vragen en te benoemen, om bij te zitten en op te dansen, om nog eens te zien en nog eens te wijzen.” Met deze woorden wordt de voorstelling Tomke siket om ‘e kluts aangekondigd. Tryater heeft deze voorstelling in samenwerking met de Afûk gemaakt en Omrop Fryslân heeft daar weer een registratie van gemaakt.

zondag

van: 14:00
tot: 15:00
speelduur:1 uur
laning

Waarom zijn op videogames gebaseerde films bijna altijd rampzalig en andersom ook? Wat hebben deze twee mediums met elkaar gemeen en hoe maken ze gebruik van elkaars sterke en zwakke punten. Games kunnen dwingend zijn in de verhalen die ze vertellen, en soms moeten we kijken naar een film die we liever virtueel beleven. Tijdens deze lezing zal gamedesigner Tim Laning (Grendel Games) kijken naar de botsing tussen het passieve en het actieve. Hij kijkt niet alleen naar de mislukte pogingen van beide mediums, maar ook naar hoe in de loop van de laatste decennia de mediums elkaar inspireren in techniek, verhaal en design.

zondag

van: 14:15
tot: 15:07
speelduur:52 minuten
Frans en Duits

Vlieland was in rep en roer toen Orlow Seunke er in 1995 de televisiefilm Frans en Duits kwam opnemen. Seunke had naam gemaakt met De smaak van water (bekroond met een Gouden Leeuw in Venetie), en‘Pervola. Op het eiland liet hij de jaren zestig herleven, met honderden eilander figuranten en muziek van Dylan, als achtergrond voor een verhaal over een schuchtere muziekleraar (Ramsey Nasr, de latere Dichter des Vaderlands) die een geheime en verborgen verhouding krijgt met de schooldirecteur (Pierre Bokma).
,,Met Frans en Duits bewijst Seunke dat hij met een eenvoudig verhaal, een mooie plek en goede acteurs uitstekend uit de voeten kan’’, schreef de Leeuwarder Courant ter gelegenheid van de televisie-uitzending in 1995. Daarna verdween de film uit beeld, maar Seunke, tegenwoordig woonachtig in Jakarta, stelde hem persoonlijk beschikbaar voor Notfall.

zondag

van: 14:30
tot: 15:20
speelduur:50 minuten
IMG_1121

De eerste film ooit over de Fiets11stedentocht. De film vertelt het verhaal van de 240 kilometer lange tocht die sinds 1912 verreden wordt. Producent Enno Feenstra volgt een fietser langs de elf Friese steden en wisselt het verhaal af met historische beelden. Het landschap, de mensen, de tocht, de stilte, het publiek langs de route, de gezelligheid, de grote inzet van de medewerkers. Al deze elementen worden op een natuurlijke wijze vervlochten tot een bijzonder document over 100 jaar Elfstedentocht op de fiets.

zondag

van: 14:30
tot: 15:00
speelduur:30 minuten
tomke fratsen

Tomketiid: Een tijdschriftachtig programma voor kinderen uitgezonden door Omrop Fryslân. Neist Tomke en syn freonen, binne ek Pier en Marieke fan 'Fratsen' yn de nije rige wer fan de partij. Tusken de ferhaaltsjes troch sizze de bern fan ferskate skoallen in rymke op en wurdt der ek noch in ferske songen. Neist ferdivedaasje is TomketiidLees meer

zondag

van: 15:00
tot: 16:00
speelduur:1 uur
 
I.K. is een zesdelige televisieserie van Omrop Fryslân en vertelt het verhaal van de tieners Rutger en Jildou. Samen met hun klas gaan ze een week op zeilkamp. Daar valt Jildou als een blok voor Jeroen. Rutger ziet al gauw wat Jildou niet in de gaten heeft: Jeroen studeert voor loverboy. Rutgers pogingen om Jildou voor ellende te behoeden, moet hij duur bekopen. Jeroen stelt alles in het werk om Rutger buitenspel te zetten. En Jildou? Tot over haar oren verliefd, natuurlijk.

zondag

van: 15:00
tot: 17:00
speelduur:2 uur
Fish Rostock

Het Festival Junger Film Rostock levert programma van winnende films van 2012.

zondag

van: 15:15
tot: 16:50
speelduur:1 uur, 35 minuten
the_mill_and_the_cross

Een grote rots met een windmolen, een grote groep mensen die zich richting een berg begeeft en een mensfiguur dat een kruis met zich meedraagt. Dat is in een notendop het tafereel dat te zien is op het schilderij ‘De Kruisdraging’ van Pieter Brueghel de Oude. De Poolse kunstenaar Lech Majewski maakt met The Mill & The Cross een majestueuze reconstructie van het schilderij van de oude Vlaamse meester, die in deze film wordt gespeeld door Rutger Hauer. Van de pak-em-beet 500 figuren uit het schilderij licht de Poolse regisseur er twaalf toe en combineert hun persoonlijke verhalen met de totstandkoming van het schilderij. Majewski, die zelf de decors schilderde, verplaatst met behulp van digitale technieken de twaalf acteurs naar Brueghels wereld. The Mill & The Cross is een fijnzinnige film die laveert tussen absurde, metafysische en historische situaties.

zondag

van: 15:30
tot: 15:35
speelduur:5 minuten
 
In de rij op het GDR-schoolplein naar bomen starend. We kennen dit plein. Toen we kinderen waren, speelden we onder die takken. We waren vrij en sterk. Onze kinderlijke fantasie was de bron van identiteit en weerstand en dat gaf ons de moed om door te gaan. Tot het einde van de dictatuur en verder.
In deze geanimeerde film vertelt schilderes Juliane Ebner over het verlangen om te ontsnappen aan de onderdrukking, over de kracht van dromen en de kracht van de kindertijd.

zondag

van: 15:40
tot: 16:00
speelduur:20 minuten
 
Er was eens een land in het midden van Europa, waar een muur stond, en die was niet alleen heel hoog, maar ook nog eens heel dik. Dat land was absurd en behoorlijk naar: en het is moeilijk te geloven dat het echt was. Het duurde lang. De tijd stond stil. Maar op een dag zat er ineens een gat in de muur.

Schilder Julianne Ebner heeft een geanimeerde film gemaakt, die het verhaal vertelt van haar generatie in surrealistsiche en documentaire-achtige beelden. Deze film wordt vertoond in de Berlin Deutsche Dom als een permanente installatie vanaf januari 2013, maar is nu al bij ons.

zondag

van: 15:45
tot: 16:37
speelduur:52 minuten
3005f595

Reportagefotograaf Seamus Murphy brengt de twaalf nummers van PJ Harveys laatste album uit 2011 in beeld. In het begin ontstaat er een melancholische stemming maar al naar gelang de film vordert ontstaat er aan het einde een gevoel alsof je een nauwkeurige beschrijving hebt gekregen van een wereld in tijden van oorlog. Niet alleen door de beelden maar ook door de muziek van PJ Harvey.

zondag

van: 16:00
tot: 17:00
speelduur:1 uur
Fabrizio Caleffi

Fab Seb Caleffi d'Alistàl is de initiatiefnemer van het Fab & Furious Fast Festival (4F) in Milaan, waaruit hij selecties komt vertonen. Hij laat onder meer de cartoon Danny Boy van de oscarwinnende Luc Toutounghi, portretten van dichters en een vooruitblik op komende festivals zien. Zondag: Family XXL, Agnus Dei, A Loth of Sky-pe.

zondag

van: 16:00
tot: 16:45
speelduur:45 minuten
dragonstyle

Hiphop is de laatste jaren in China uitgegroeid tot een belangrijke jeugdcultuur. Feesten, concerten en partijen schieten in de grote Chinese steden als paddestoelen uit de grond. Chinese hiphop is niet zomaar een kopie van het Westen, maar laveert tussen oude tradities en wijsheden en moderne opvattingen. Dat de hiphopcultuur tegen de stroom in moet zwemmen is te zien in de documentaire Dragonstyle. Omdat veel albums niet door de censuurcommissie komen, brengen de meeste Chinese hiphop artiesten hun albums uit op de illegale markt. Ondanks de moeilijke omstandigheden, vormen de rappers samen een spreekbuis voor een nieuwe generatie Chinezen. Dragonstyle is dan ook niet zomaar een documentaire over hiphop, maar een portret van een opkomende Chinese jeugdcultuur.

 

Menu