Het voormalige expeditieknooppunt van de PTT te Leeuwardeninfo@notfall.nl9, 10 en 11 november

Programma

vrijdag

van: 17:00
tot: 19:00
speelduur:2 uur
Fish Rostock

Het Festival Junger Film Rostock levert programma van winnende films van 2012. Klik op de titel voor de films.

vrijdag

speelduur:2 dagen
fm-en-john-h-3-studio-1977-plaatwerkers

Tussen de films door kan er ook gedanst worden. Tijdens Notfall zullen een aantal illustere dj's hun platen draaien in de foyer, met als extra speciale gast op vrijdagnacht dj st.Paul. Vergeet niet ook nog een film te pakken...

Vrijdag 9 november:

17:00 - 20:00 Zero(Piet)
20:00 - 24:00 st.Paul

Zaterdag 10 november:
14:00 - 16:30 Jacob Haagsma
16:30 - 19:00 CeeMajor
19:00 - 21:30 ChrisDeeptraxx
21:30 - 24:00 Plaatwerkers (Casper & Friso)

Zondag 11 november
10:00 - 17:00 Sjoerd Bootsma / Carsten Piefke / Marinus

vrijdag

van: 17:15
tot: 18:40
speelduur:1 uur, 25 minuten
Fubar2-still

New Kids gekruist met De helaasheid der dingen, maar dan Canadees: dat is FUBAR II. Een hilarische, documentaireachtige speelfilm over headbangers die vooral geïnteresseerd zijn in het houden van wilde feesten en het drinken van enorme hoeveelheden bier, maar die op de een of andere manier ook aan geld moeten zien te komen met baantjes in de olie-industrie. Al was het alleen maar om hun gezin te kunnen onderhouden, want onder hun woeste uiterlijk en wilde gedrag gaan kleine hartjes schuil. Canada zoals niemand het kent. FUBAR, overigens, is de afkorting voor Fucked Up Beyond All Recognition. In het Cinema Asconaprogramma.

vrijdag

van: 17:15
tot: 18:45
speelduur:1 uur, 30 minuten
Ambacht

In opdracht van Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd maakte filmer Halbe Piter Claus met cameraman Ismaël Lotz vijf portretten van Leeuwarder ambachtslieden, met de titel ‘Ambacht’. Boekbinder IJke lichthart, klavecimbelbouwer Broer de Witte, gereedschapsslijper Sip van der Weide, glazenier Gerard Buising en goud- en zilversmid Theo van Halsema vertellen in ,,met liefde gecomponeerde portretten’’ (Leeuwarder Courant) over de passie voor hun vak. ,,Je kanne je op een dag maar een keer sat ete.’’

vrijdag

van: 17:15
tot: 17:20
speelduur:5 minuten
cover01_l

De film The Children Of The Atomic Age toont drie karakters, gebaseerd op interviews met verschillende personen. De gesprekken gaan over de toekomst, onze generatie en de geest van de tijd. Iedere persoon vertelt over het moment van verwarring dat ontstaat op het moment dat er een beslissing moet worden genomen. Het gaat over jezelf verliezen en tegelijkertijd bestaan. De film onderzoekt de eigen identiteit en het verlangen naar perfectie; het verlangen om altijd de goede beslissingen te maken.

vrijdag

van: 17:30
tot: 17:50
speelduur:20 minuten
15524

In de film Een meisje, je weet zelf duiken we in de online wereld van Maria (13), op YouTube beter bekend als Happynudge. Ze leidt een heel eigen leven op YouTube, waarin ze communiceert met andere meisjes via o.a. Vlogs, Shoplogs en Musicvideo’s. Maria verdwaalt in haar online wereld. Vindt ze er uiteindelijk haar eigen plekje?

vrijdag

van: 17:30
tot: 18:40
speelduur:1 uur, 10 minuten
Bezalel

De Belazel Academie, die binnen de grenzen van traditie en moderniteit blijft, leidt ongeveer 1500 studenten op in negen verschillende faculteiten (kunsten; architectuur; fotografie en sieraden en mode design). De vertoning van de animaties van de Bezalel Academie van Kunsten en Design geeft een mooi beeld van wat de potentievolle, jonge Israëlische kunstenaars, die nog maar net aan hun carrière binnen de muren van de academie zijn begonnen, hebben bereikt. Veel van de animaties van dit onderdeel hebben al succes gekend in internationale filmfestivals en dit is waarschijnlijk niet de laatste keer dat we van ze horen.

vrijdag

van: 18:00
tot: 18:40
speelduur:40 minuten
Greidegeast

De Greidegeast is een associatieve, strak gecomponeerde, sfeervolle parabel. Het heden en verleden buitelen speels over elkaar heen. De film is opgebouwd uit vijf muzikale hoofdstukken, waarin een fictief verhaal wordt verteld over de condition humaine. Hoofdpersonage Marc Kooij, met het uiterlijk van zondagsschilder Bob Ross, leeft in een nihilistische en existentiële wereld, waarin achterdocht en jaloezie gemeengoed zijn. Antagonist Joris Collier (de profeet) draagt de horens van een ram en wijst hem op zijn morele plicht jegens de medemens. De film zit vol fraaie beeldrijmen, heeft een retrosfeer en geeft een vette knipoog naar de Film noir. Op zondag in zaal 2 met Live Muziek.


vrijdag

van: 18:00
tot: 18:20
speelduur:20 minuten
 
Ik ontmoet de familie Ansari in oktober 2005 voor het eerst. Op dat moment zijn zij als vluchtelingen uit Afghanistan ruim vier jaar in Nederland. Een paar dagen eerder zijn zij vanuit het asielzoekerscentrum in Burgum op straat gezet. Een foto verschijnt in de plaatselijke krant. Mijn vader en moeder besluiten hen op te halen. Drie maanden wonen zij bij ons. Ze worden opnieuw in een asielzoekerscentrum geplaatst en verhuizen naar Zuid-Limburg. Dan verschijnt, tien jaar na hun komst in Nederland, de Afghaanse Sahar uit Leeuwarden in het nieuws. Verwesterde Afghaanse meisjes in de leeftijd tien tot achttien jaar krijgen een verblijfsvergunning. En zo ook de dertienjarige Shabnam. Nu is het moment dat zij het asielzoekerscentrum kunnen verlaten en vanaf dat moment besluit ik hen te filmen.

vrijdag

van: 18:30
tot: 19:00
speelduur:30 minuten
FFA3

Het Fries Film Archief trakteert u op een halfuurtje Friese filmrijkdom. U gaat drie korte eigen producties van het archief zien. Allereerst ‘Starlight Countryside’, een tribute aan Johan Adolfs wiens cameramannen tussen 1950 en 1970 volgens vast stramien meer dan honderd Friese dorpen filmden. Tsjisse Hettema, editor bij het archief, combineerde zijn favoriete Adolfsbeelden met flitsen uit Friese gedichten. Verder ziet u negen gedichtenclips, eveneens gemaakt door Tsjisse Hettema. Hij mixte historische beelden uit het archief met geluidsopnames van Friese dichters. Ten slotte krijgt u een compilatie van unieke Leeuwarder filmbeelden te zien, op vrijdag van de jaren ’20 tot en met de Tweede Wereldoorlog, op zaterdag van de jaren ’50 tot ’90. Deze beide compilaties zijn gemaakt door Robert Kalverda, eveneens editor bij het Fries Film Archief.

vrijdag

van: 19:00
tot: 19:30
speelduur:30 minuten
klompen

Drie van de vier Friese koeien produceren voor de export. 200 miljoen liter gaat in de vorm van kaas naar Noord Afrika en het Midden-Oosten. Kaasverkoper Johan Schroor uit Pingjum verkoopt ze daar. Op z’n klompen.
Tijdens een memorabele trip in Egypte volgt regisseur Jeroen Hoogendoorn hem op de voet. Op een zanderige markt in Alexandrië waar hij hand in hand loopt met zijn locale agent, tot in het hol van de leeuw bij de grootste importeur van het land. Hier ontvouwt zich voor het oog van de camera een pijnlijke situatie die zijn 15 jarige vertrouwensband in één klap op het spel lijkt te zetten.

vrijdag

van: 19:00
tot: 20:02
speelduur:1 uur, 2 minuten
Merke Blues

Merke Blues speelt zich af in het fictieve dorp Litsum. Het is het verhaal van een jongeman die na acht jaar buitenland terug gaat naar Fryslân om weer eens een dorpskermis (merke) mee te maken. Hij valt als een blok voor een vrouw waar zijn broer vroeger een relatie mee had. Deze broer is toendertijd bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Dit en de manier waarop dat is gegaan staat de liefde tussen deze beide jonge mensen flink in de weg. Tegen de achtergrond van het feest, waar de meest kleurrijke figuren rondlopen, proberen ze het verleden af te sluiten. Met prachtige beelden van Fryslân, haar dorpen en haar bewoners. Friestalig met Engelse ondertitels.

vrijdag

van: 19:00
tot: 22:00
speelduur:3 uur
Stoptrick Blanche

Stoptrik International Film Festival is een uniek evenement geheel gewijd aan stop motion animatie. Vanuit een initiatief van het alternatief cultureel centrum Pekarna in Maribor, ontwikkelde Stoptrik zich tot een festival dat plaatsvindt in twee landen (Slovenië en Polen). Het festival organiseert een internationale competitie, presenteert brede retrospectieven samengesteld door filmexperts en organiseert workshops voor animatie-adepten. Het belangrijkste doel van de organisatoren is artistieke kwaliteit en een spontane, creatieve sfeer. Klik op de titel voor meer info.


vrijdag

van: 19:30
tot: 20:30
speelduur:1 uur
Fabrizio Caleffi

Fab Seb Caleffi d'Alistàl is de initiatiefnemer van het Fab & Furious Fast Festival (4F) in Milaan, waaruit hij selecties komt vertonen. Hij laat onder meer de cartoon Danny Boy van de oscarwinnende Luc Toutounghi, portretten van dichters en een vooruitblik op komende festivals zien.
Fabrizio Caleffi uit Milaan maakte naam als auteur van enkele theaterstukken als Sei personaggi in cerca die Warhol en La resurrezione della carne. Hij is daarnaast zeer actief op filmgebied. In 1985 regisseerde hij onder andere een onderdeel van de Italiaanse episodenfilm Prima del futuro. Zijn nieuwe film The little Big Band is in oktober in Los Angeles vertoond. Vrijdag: Once in Hollywood, Agnus Dei, Danny Boy, Erotico Abbondono.


vrijdag

van: 19:45
tot: 20:45
speelduur:1 uur
heitenmem

Heit & Mem Video heeft in de loop der jaren een riant beeldarchief opgebouwd van historisch filmmateriaal uit Friesland. Sinds 1996 produceerde Heit & Mem Video tientallen afleveringen van het archieffilm programma Weromblik en Blik op Souder. Voor deze programma's werden vanuit de hele provincie films aangeboden, maar ook gingen Sietze en Jildou de Vries zelf op pad om beeldmateriaal op tafel te krijgen. Vaak bleken de Friezen hetzelfde te filmen. Hoogtepunten, zoals de geboorte van een kind, de verjaardagen, kerst en Sinterklaas en de vakanties werden in korte opnames vastgelegd. 8mm film was tenslotte duur, daar moest je niet ondoordacht mee omspringen. Voor dit festival hebben zij uit honderden uren materiaal een selectie van de mooiste, de meest ontroerende opnames samengesteld. Unieke beelden, vaak niet eerder vertoond.

vrijdag

van: 19:45
tot: 20:45
speelduur:1 uur
punk

De documentaire Punk in Myanmar is op zichzelf al een provocatie. De meest rebelse jeugdcultuur in een voormalige militaire dictatuur. Voor de jongeren een manier om zich te verzetten tegen het gehate regime, er wat tegenover te stellen. De punkscene in Yangon is ontstaan nadat in de jaren negentig zeelieden cassettes met punkmuziek het land in smokkelden. De documentaire - in het geheim gedraaid - laat het leven zien van de punks in Birma.

vrijdag

van: 20:00
tot: 22:00
speelduur:2 uur
andybloed5819_1

Als één Nederlandse film de status ‘cultfilm’ verdient, dan is het wel Andy, Bloed en Blond Haar’ van Frank Wiering, een van de grote favorieten van Cinema Ascona. Een portret van Andy (Andy Vrielink) die zijn doelloze bestaan uit Hengelo ontvlucht maar het in Amsterdam ook niet kan vinden. Hij houdt huis met zijn kaasbijltje, zodat hij de stad moet ontvluchten samen met een blond fotomodel (Jonna Koster), die wel wat in hem ziet en eveneens haar milieu wil ontvluchten. De muziek in de plattelandsscènes is van Normaal, bij de grote stad klinkt Herman Brood.

vrijdag

van: 20:00
tot: 00:01
speelduur:4 uur, 1 minuut
37

Dj St. Paul is geliefd om zijn verzorgde mix van tijden en stijlen. Hij werd bekend als resident van Tivoli Utrecht en draait inmiddels al jaren in het Nederlandse club- en poppodiumcircuit. Ook festivals als Lowlands of Motel Mozaique staan met grote regelmaat op de agenda. Voor de radio (KXRadio/ Radio6/ 3FM), in het theater (Kleine Komedie) op zijn blog of in de club, St. Paul staat voor wat hij draait. Pop, soul, indie, beats, rock ‘n roll. Er zijn geen regels. Mooie muziek is niet aan genres gebonden. Different Styles, Different People, One love! Op Notfall draait hij op vrijdag van 20:00 tot 24:00 uur in de foyer.

vrijdag

van: 20:10
tot: 21:40
speelduur:1 uur, 30 minuten
62353-5-large

12 Tangos, Adios Buenos Aires laat de crisis en de hopeloosheid die er in Argentinie heerst in al zijn facetten zien door de ogen van diverse tangodansers. De film zoomt in op de 71-jarige, professionele danser Roberto Tonet en op de 20-jarige Marcela Maiola die op het punt staat om naar Europa te verhuizen. De film laat hun leven en dat van hun voorouders zien.

vrijdag

van: 20:30
tot: 22:00
speelduur:1 uur, 30 minuten
3939028358_55bd8b3522

Een documentaire over de nogal excentrieke, Amerikaanse muzikant Bob Log III. Deze artiest weet zich altijd verrassend uit te dossen. Denk strakke pakjes, motorhelm en geïntegreerde microfoon, terwijl hij ook nog de drums en een gitaar bespeelt. De film is opgenomen in 2005. Bob Log III treedt gemiddeld meer dan 150 keer per jaar op en hij speelt zowel in wasserettes als in achtertuinen als in grote concertzalen.

vrijdag

van: 20:45
tot: 21:45
speelduur:1 uur
69ba49c0f7996b2597c4fb4968dfde18

Het programma RGBdresscode bestaat uit een serie korte films voornamelijk gemaakt door kunstenaars, bijeengebracht door het Leeuwarder filminitiatief RGBfilm. Ze hebben met elkaar gemeen dat de makers/acteurs door opzichtigeverkleedpartijen een andere identiteit aannemen. In de mainstream cinema en tv series zijn verkleedpartijen al decennia heel gebruikelijk, denk maar aan A Clockwork Orange, Dr Who, Batman of de Teletubbies. Dresscode echter zoekt het meer in de periferie waarin de makers het in al of niet gefaked of authentiek amateurisme zoeken. Er is er zelden sprake van professioneel of subtiel acteren, de films zijn controversieel, humoristisch, treurig, ergerlijk of een combinatie van deze eigenschappen. Kortom: je vind het geweldig of je loopt weg.

vrijdag

van: 21:00
tot: 22:20
speelduur:1 uur, 20 minuten
holland

De 25-jarige Olga woont alleen in een kaal appartement in het centrum van Groningen. Overdag werkt ze in de chique kledingwinkel van haar vader, haar avonden vult ze in een voetbalkantine vol met mannen. Olga is ongelukkig met haar winkelbaan, maar ze vindt ook thuis en op bezoek bij haar vader en zijn vriendin weinig geluk. Ze staart thuis, vanaf haar campingstoel of haar smerige matras, eenzaam voor zich uit. Rokend, altijd rokend. Of patat etend in de snackbar. Vreugdeloze seks met mannen en vrouwen lijken haar avonden minder eenzaam te maken, maar ze voelt nooit iets. Hechte banden met anderen onderhoudt ze niet, ze observeert haar medemens slechts aandachtig. Omdat zíj Olga niet lijken te zien, merkt niemand in haar omgeving dat het steeds slechter met haar gaat. Bijna niemand in deze kunstzinnige, licht absurdistische speelfilm zegt een woord. Zeker Olga niet. Je kunt slechts ontdekken hoe Olga zich voelt door haar te observeren.

vrijdag

van: 21:15
tot: 22:30
speelduur:1 uur, 15 minuten
flight

Aneta Ozorek and Yaron Broide hebben een set van onderscheidende, hedendaagse Israëlische clips samengesteld, die de verscheidenheid van visuele ideeën laat zien uit dit deel van de wereld. We zien clips die gemonteerd zijn op het ritme van pop, rock, hiphop, gecombineerd met jazz, folk, funk of elektronische geluiden. Het grootste deel van de vertoonde producties bestaan dankzij drie jonge regiseurs, die lid zijn van de EGG groep, die de leidende partij is op de Israëlische muziek markt. De groep werkt samen met zowel onafhankelijke kunstenaars als met mainstream makers.

vrijdag

van: 21:45
tot: 22:00
speelduur:15 minuten
waterstill001

Water is een korte ‘hutspotwestern’ (een variant op ‘Spaghettiwestern’) geschreven en geregisseerd door Wouter Jansen. In een verlaten woestijngebied, 1882, zaait een mythische rots die van puur goud zou zijn tweedracht onder drie bounty-hunters die niets te verliezen hebben. Stuntteam De Beukelaer werkte belangeloos aan de film mee. Jansen, nu woonachtig in Amsterdam, maakte vroeger deel uit van het Leeuwarder film- en performancecollectief De Zoete Hanen, dat hij mee heeft opgericht. Een andere voormalige ‘Zoete haan’, Marc Kooij, zit ook in Water. Filmrecensies.net schreef: "Prachtig om te zien dat er ook in ons kleine kikkerlandje aandacht wordt gegeven aan dit typisch Amerikaanse filmgenre. De liefde voor de western druipt dan ook op alle mogelijke manieren van Water af."

vrijdag

van: 22:00
tot: 23:15
speelduur:1 uur, 15 minuten
reise_ins_glueck1

Een surrealistisch en kleurrijk sprookje van de Duitse regisseur Wenzel Storch, die zijn best doet de grenzen van de goede smaak te overschrijden en niet houdt van professionele acteurs. ,,Schweinedreck’’, oordeelde de Berliner Zeitung. ,,Een mengeling van Munchhausen, Caligula en Sesamstraat’’, vond de Montreal Post. De opnamen van de film duurden twaalf jaar, want niet iedereen is bereid, om geld in de projecten van Storch te steken. De maker stond Cinema Ascona persoonlijk toe, zijn film te vertonen.

vrijdag

van: 22:00
tot: 00:00
speelduur:2 uur
magnesium2

Isabel, een 16 jarige getalenteerde turnster, staat vlak voor een belangrijk kwalificatietoernooi. In aanloop naar haar laatste kans om de absolute top te bereiken, gebeurt er iets wat haar leven voorgoed zal veranderen. Ze moet nu alles op alles zetten om haar doel alsnog te bereiken.

Magnesium is een van de vier films uit het Filmakademieprogramma van de Filmakademie uit Amsterdam. De film heeft de Tuschinski Award en KNF Prijs voor beste Filmacademieproductie gekregen.

vrijdag

van: 22:00
tot: 00:00
speelduur:2 uur
twist_in_the_fabric_of_space

Regisseur Morgan Kribbe heeft eigenlijk geen documentaire gemaakt, maar een experimentele film en een woeste beeldenstorm. Het gaat over oerkrachten die los moeten barsten, zoals het ontstaan van het zonnestelsel: de oerknal. Met een bijzonder gebruik van oorverdovend en intens geluid. Winnaar van de VPRO Documentaireprijs. A Twist in the Fabric of Space is een van de vier films uit het Filmakademieprogramma van de Filmakademie uit Amsterdam.

vrijdag

van: 22:00
tot: 00:00
speelduur:2 uur
van de wereld

Van de Wereld, is een licht absurdistische film over Rolf, een agent te paard, die tijdens gewelddadige voetbalrellen het roer omgooit. Niet wetend wat hij moet doen met zijn nieuw verworven vrijheid, stuit hij in het bos op een kleine afgezonderde leefgemeenschap. Even lijkt het leven van de bewoners in het boskampement een mooi alternatief voor het leven dat hij ontvlucht is. Rolf ontdekt echter al snel dat de plek waar hij terecht is gekomen niet veel beter is dan de plek waar hij vandaan komt.
Van de wereld is een van de vier films die uit het Filmakademieprogramma van de Filmakademie uit Amsterdam. Winnaar Topkapi Films Fictie Prijs.

vrijdag

van: 22:00
tot: 00:00
speelduur:2 uur
Over zonen

Een Arabisch gezin in Amsterdam, met een depressieve vader die vijftig wordt, en een zoon die niet weet wat hij daarmee aan moet. Winnaar Dioraphte Award. Over zonen is een van de vier films uit het Filmakademieprogramma van de Filmakademie te Amsterdam.

vrijdag

van: 22:10
tot: 00:10
speelduur:2 uur
Fish Rostock

Het Festival Junger Film Rostock levert programma van winnende films van 2012.

vrijdag

van: 22:15
tot: 00:15
speelduur:2 uur
Destricted

Porno? Misschien wel, voor wie gemeenschap hebben met een machine als opwindend beschouwt. Zeven (de bedoeling was acht) befaamde Europese en Amerikaanse filmmakers maakten elk een expliciete korte film om het onduidelijke grensgebied tussen het nogal begrensde wereldje van de porno en het bredere gebeid van de speelfilm te verkennen. De films liegen er niet om: sommige regisseurs, als Gaspar Noé, tonen seks als een eenzame leegte, anderen, als Larry Clark, als een voorgekookte fantasie, terwijl nog weer anderen, als Marina Abramovics, oog hebben voor de vrolijke kant.

vrijdag

van: 22:30
tot: 23:00
speelduur:30 minuten
nachtvlinders-rottenromance

Erik Zijlstra uit Franeker maakte razendsnel naam als de Eerste Friese Pornofilmer, met films als De del van ‘63 en Clitna. Maar zijn hart ligt meer bij ruige en opzettelijk shockerende horror in de trant van de omstreden Duitse filmer Jörg Buttgereit. In Rotten Romance vertelt hij drie korte verhalen vol seks en gore: Blind date, Daddy’s birthday en Funeral of a penis. Het horrorblad Schokkend Nieuws stelde vast: "langzaam, verzorgd geschoten, sfeervol gescored en bevat bijna geen dialoog. Jammer dat de clou van de verhalen in de hoofdstuktitels al bijna verraden wordt. Bewonderenswaardig dat Zijlstra zijn eigen, vreemde obsessies blijft volgen." Zijlstra is bij de vertoning aanwezig.

vrijdag

van: 23:15
tot: 00:00
speelduur:45 minuten
Poisoned-David-Shaul-and-Orna-Shifris-s

Danny, een echte loser, is de zoon van een beroemde en gerespecteerde soldaat. Zelf is hij in het leger een sulletje dat zich voornamelijk interesseert voor tuinieren. Als jij zijn jeugdliefde Maya tegenkomt wordt hij geconfronteerd met zijn angsten, maar dat is slechts het begin van zijn problemen. Een zombievirus breekt uit onder de soldaten in deze mix tussen een horrorfilm en een komedie.

zaterdag

van: 11:00
tot: 13:05
speelduur:2 uur, 5 minuten
Come and see

Sovjetbeeld van de bezetting van Wit-Rusland, gezien door de ogen van de veertienjarige Flyora. De Nazis lieten er 628 dorpen met al hun bewoners in vlammen liet opgaan, om de partizanenbeweging te smoren. Klimov maakte een hard oorlogsdrama en een psychologische thriller ineen, nadat hij acht jaar had moeten wachten op overheidsgoedkeuring voor zijn script.
De film kwam uit op de veertigste verjaardag van de Sovjet-overwinning op de Duitsers en trok bijna dertig miljoen Russen naar de bioscoop. De rest van de wereld volgde snel: de Washington Post zag overeenkomsten met de wereld van bloed, modder en waanzin van Apocalypse now en Steven Spielberg bekeek de film zorgvuldig voor hij aan zijn oorlogsdrama’s ‘Schindler’s list en Saving private Ryan begon. Klimov maakte nooit meer een film: hij had gezegd wat hij wilde vertellen.

zaterdag

van: 11:00
tot: 19:00
speelduur:8 uur
ruilen2

Zaterdag is er een dvd-ruilbeurs in de foyer. Dus heb je dvd's liggen die je niet meer kijkt en wil je wat nieuws? Neem ze mee. Voor elke dvd die je inlevert, mag je een andere uitzoeken. Zo kan je ook na Notfall nog genieten van nieuwe films.

zaterdag

van: 11:00
tot: 14:00
speelduur:3 uur
 
In deze workshop gaan we met zijn allen een spannende korte film maken met de titel: De man in de kelder. Wil je meer weten over bijvoorbeeld acteren, camerawerk en verhalen vertellen, doe dan mee. De nadruk ligt op het zelf doen en gaandeweg leer je een aantal basisprincipes voor het maken van een film.

We hebben een kort scenario ( het verhaal van de film) geschreven, we willen nog niet te veel verklappen, maar jullie gaan een groot mysterie oplossen! Natuurlijk wordt de film ook op het festival vertoond.

zaterdag

van: 11:30
tot: 13:15
speelduur:1 uur, 45 minuten
8079720735_aa9cc41462_z

Op zevenjarige leeftijd verhuisde Jeanette Groenendaal naar een strenggelovig dorp in de Bible Belt. Als ‘importkind’, ‘buitenstaander’ en ‘stadsen hoer’ kreeg ze het al snel zwaar te voortduren in het streng gereformeerde gehucht. Groenendaals meester en medeleerlingen bidde dagelijks hardop voor de klas voor het ‘kind van de duivel’. 38 jaar later keert Groenendaal voor haar film Reformation terug om het zondebokgedrag van haar voormalige plaatsgenoten te verklaren. Groenendaal doet dit door herinneringen, déjà vu’s en flashbacks rechtstreeks te ensceneren. Reformation is niet een film waarin Groenendaal hard afrekent met haar voormalige dorpsgenoten, maar eerder een persoonlijke zoektocht naar een verleden van religie en vreemdelingenhaat.

zaterdag

van: 12:15
tot: 12:30
speelduur:15 minuten
waterstill001

Water is een korte ‘hutspotwestern’ (een variant op ‘Spaghettiwestern’) geschreven en geregisseerd door Wouter Jansen. In een verlaten woestijngebied, 1882, zaait een mythische rots die van puur goud zou zijn tweedracht onder drie bounty-hunters die niets te verliezen hebben. Stuntteam De Beukelaer werkte belangeloos aan de film mee. Jansen, nu woonachtig in Amsterdam, maakte vroeger deel uit van het Leeuwarder film- en performancecollectief De Zoete Hanen, dat hij mee heeft opgericht. Een andere voormalige ‘Zoete haan’, Marc Kooij, zit ook in Water. Filmrecensies.net schreef: "Prachtig om te zien dat er ook in ons kleine kikkerlandje aandacht wordt gegeven aan dit typisch Amerikaanse filmgenre. De liefde voor de western druipt dan ook op alle mogelijke manieren van Water af."

zaterdag

van: 12:45
tot: 14:03
speelduur:1 uur, 18 minuten
prooid_thijsgloger09

Els en Gerben wonen samen op een eenvoudige flat. Op een nacht breekt Els in haar eigen huis in, omdat ze haar sleutel is vergeten. Gerben denkt met een inbreker te doen te hebben en slaat haar volledig in elkaar. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden, menen beiden, maar justitie en de hele hulpverleningswereld denken daar anders over. Een onafzienbare rij ambtenaren en welzijnswerkers bemoeit zich met de verwerking van het gebeurde en probeert op verstikkende wijze alles in een voor hen bevredigende context te plaatsen.

zaterdag

van: 13:00
tot: 16:00
speelduur:3 uur
tango

12 Tangos, Adios Buenos Aires laat de crisis en de hopeloosheid die er in Argentinie heerst in al zijn facetten zien door de ogen van diverse tangodansers. De film zoomt in op de 71-jarige, professionele danser Roberto Tonet en op de 20-jarige Marcela Maiola die op het punt staat om naar Europa te verhuizen. De film laat hun leven en dat van hun voorouders zien. De voorstelling is met aansluitend een workshop door de editor Felix Bach.

zaterdag

van: 13:15
tot: 14:07
speelduur:52 minuten
Frans en Duits

Vlieland was in rep en roer toen Orlow Seunke er in 1995 de televisiefilm Frans en Duits kwam opnemen. Seunke had naam gemaakt met De smaak van water (bekroond met een Gouden Leeuw in Venetie), en‘Pervola. Op het eiland liet hij de jaren zestig herleven, met honderden eilander figuranten en muziek van Dylan, als achtergrond voor een verhaal over een schuchtere muziekleraar (Ramsey Nasr, de latere Dichter des Vaderlands) die een geheime en verborgen verhouding krijgt met de schooldirecteur (Pierre Bokma).

zaterdag

van: 14:00
tot: 23:59
speelduur:9 uur, 59 minuten
fm-en-john-h-3-studio-1977-plaatwerkers

Tussen de films door kan er ook gedanst worden. Tijdens Notfall zullen een aantal illustere dj's hun platen draaien in de foyer, met als extra speciale gast op vrijdagnacht dj st.Paul. Vergeet niet ook nog een film te pakken... Vrijdag 9 november: 17:00 - 20:00 Zero(Piet) 20:00 - 24:00 st.Paul, meer info over st.Paul vindLees meer

zaterdag

van: 14:15
tot: 14:35
speelduur:20 minuten
 
Ik ontmoet de familie Ansari in oktober 2005 voor het eerst. Op dat moment zijn zij als vluchtelingen uit Afghanistan ruim vier jaar in Nederland. Een paar dagen eerder zijn zij vanuit het asielzoekerscentrum in Burgum op straat gezet. Een foto verschijnt in de plaatselijke krant. Mijn vader en moeder besluiten hen op te halen. Drie maanden wonen zij bij ons. Ze worden opnieuw in een asielzoekerscentrum geplaatst en verhuizen naar Zuid-Limburg. Dan verschijnt, tien jaar na hun komst in Nederland, de Afghaanse Sahar uit Leeuwarden in het nieuws. Verwesterde Afghaanse meisjes in de leeftijd tien tot achttien jaar krijgen een verblijfsvergunning. En zo ook de dertienjarige Shabnam. Nu is het moment dat zij het asielzoekerscentrum kunnen verlaten en vanaf dat moment besluit ik hen te filmen.

zaterdag

van: 14:15
tot: 14:30
speelduur:15 minuten
mina-op-schoolplein

De eigengereide Mina is idolaat van Minnie Mouse. Ze gaat dan ook elke dag met grote zwarte oren op naar school. Haar juf en haar moeder vinden dat ze daarmee moet stoppen en dat ze zich net zo moet kleden als de rest. Ondanks de tegenwerking die ze ondervindt van haar omgeving, volgt Mina dapper haar plan om te zijn wie ze wil zijn. Filmmaakster Mirjam de With uit Joure (haar jongste film Ballast ging in Utrecht in première, binnenkort is haar tiendelige serie De keet op Omrop Fryslan) maakte een verfrissende kinderfilm over erkenning, identiteit en anders willen zijn. Mina Moes werd bekroond door de kinderjury van het kortefilmfestival in Oberhausen. De With is bij de vertoning aanwezig.

zaterdag

van: 14:30
tot: 15:30
speelduur:1 uur
heitenmem

Heit & Mem Video heeft in de loop der jaren een riant beeldarchief opgebouwd van historisch filmmateriaal uit Friesland. Sinds 1996 produceerde Heit & Mem Video tientallen afleveringen van het archieffilm programma Weromblik en Blik op Souder. Voor deze programma's werden vanuit de hele provincie films aangeboden, maar ook gingen Sietze en Jildou de Vries zelf op pad om beeldmateriaal op tafel te krijgen. Vaak bleken de Friezen hetzelfde te filmen. Hoogtepunten, zoals de geboorte van een kind, de verjaardagen, kerst en Sinterklaas en de vakanties werden in korte opnames vastgelegd. 8mm film was tenslotte duur, daar moest je niet ondoordacht mee omspringen. Voor dit festival hebben zij uit honderden uren materiaal een selectie van de mooiste, de meest ontroerende opnames samengesteld. Unieke beelden, vaak niet eerder vertoond.

zaterdag

van: 14:45
tot: 15:15
speelduur:30 minuten
Tomke siket om 'e kluts

“Tomke siket om ‘e kluts is een muzikale theatervoorstelling over dingen, woorden en klanken. Tomke en zijn hondje Romke gaan logeren bij Opa en Oma Beer. Met behulp van poppen, objecten, muziek en andere geluiden geven de spelers de wereld van Tomke vorm. Het wordt een voorstelling om met elkaar - groot en klein - naar te kijken, om naar te wijzen, over te vragen en te benoemen, om bij te zitten en op te dansen, om nog eens te zien en nog eens te wijzen.” Met deze woorden wordt de voorstelling Tomke siket om ‘e kluts aangekondigd. Tryater heeft deze voorstelling in samenwerking met de Afûk gemaakt en Omrop Fryslân heeft daar weer een registratie van gemaakt.

zaterdag

van: 15:00
tot: 16:00
speelduur:1 uur
15570

Op een morgen word ik wakker en neem een ingrijpend besluit. Ik zet het geloof van mijn jeugd aan de kant. Angst voor God, hel, schuld en schaamte. Dat wil ik niet meer. Ik wil vrij zijn. Mijn ouders sturen me beiden een brief, in de hoop me nogmaals te overtuigen. Ik besluit na het lezen van de brieven terug te keren naar mijn ouderlijk huis. In de spiegel te kijken van geloof, familie en traditie. Een confrontatie over de worsteling van het Christelijke leven, over schuld, boete en vrij worden.

zaterdag

van: 15:15
tot: 16:45
speelduur:1 uur, 30 minuten
aachi2

In de wereld van de toekomst wordt de energie gewonnen uit menselijke uitwerpselen. Om ervoor te zorgen dat de mensen zoveel mogelijk poepen, heeft de overheid als beloning speciale, zeer verslavende lollies op de markt gebracht. Wat weer een hoop criminaliteit meebrengt, vooral van de gewelddadige Diaper Gang. In die wereld leven Aachi en Ssipak, kleine scharrelaars die een zwart handeltje hebben in die lolly’s.

Deze extreme en extreem grappige Zuid-Koreaanse tekenfilm is, vanwege het geweld, de uitspattingen en morele vaagheid, in sommige landen slechts voorbehouden aan kijkers van achttien jaar en ouder. Maar Cinema Ascona vertoont deze zwarte komedie - Mad Max meets Big Brother - voor iedereen.

zaterdag

van: 15:15
tot: 15:45
speelduur:30 minuten
tomke swimbad

Drie afleveringen van Tomke: It swimbad, It Sweltsje en Kribelbisten.

In fleurich baaske mei net al te folle hier op syn holtsje: Tomke! Mei syn hûntsje Romke, buorfamke Yanna Yu en Kornelia de kangeroe, belibbet er de moaiste aventoeren. Klik op'e titel foar in gearfetting fan de ôfleveringen.

zaterdag

van: 15:45
tot: 16:15
speelduur:30 minuten
FFA3

Het Fries Film Archief trakteert u op een halfuurtje Friese filmrijkdom. U gaat drie korte eigen producties van het archief zien. Allereerst ‘Starlight Countryside’, een tribute aan Johan Adolfs wiens cameramannen tussen 1950 en 1970 volgens vast stramien meer dan honderd Friese dorpen filmden. Tsjisse Hettema, editor bij het archief, combineerde zijn favoriete Adolfsbeelden met flitsen uit Friese gedichten. Verder ziet u negen gedichtenclips, eveneens gemaakt door Tsjisse Hettema. Hij mixte historische beelden uit het archief met geluidsopnames van Friese dichters. Ten slotte krijgt u een compilatie van unieke Leeuwarder filmbeelden te zien, op vrijdag van de jaren ’20 tot en met de Tweede Wereldoorlog, op zaterdag van de jaren ’50 tot ’90. Deze beide compilaties zijn gemaakt door Robert Kalverda, eveneens editor bij het Fries Film Archief.

zaterdag

van: 16:00
tot: 18:00
speelduur:2 uur
Fish Rostock

Het Festival Junger Film Rostock levert programma van winnende films van 2012.

zaterdag

van: 16:30
tot: 17:20
speelduur:50 minuten
IMG_1121

De eerste film ooit over de Fiets11stedentocht. De film vertelt het verhaal van de 240 kilometer lange tocht die sinds 1912 verreden wordt. Producent Enno Feenstra volgt een fietser langs de elf Friese steden en wisselt het verhaal af met historische beelden. Het landschap, de mensen, de tocht, de stilte, het publiek langs de route, de gezelligheid, de grote inzet van de medewerkers. Al deze elementen worden op een natuurlijke wijze vervlochten tot een bijzonder document over 100 jaar Elfstedentocht op de fiets.

zaterdag

van: 16:30
tot: 17:20
speelduur:50 minuten
Aber

Het Schlippenbach Trio bestaat al meer dan 40 jaar en de documentaire Aber das Wort Hund bellt ja nicht gaat over hun samenspel, hun jaarlijkse uitstapje in de winter en hun pogingen om hun muziek visueel te ondersteunen. De filmbeelden zijn gedurende vier jaar in dezelfde jazzclub geschoten. Met Engelse ondertitels.

zaterdag

van: 17:00
tot: 17:30
speelduur:30 minuten
filmmaken3

Een korte thriller gemaakt tijdens de Workshop filmmaken voor kinderen en jongeren: Een groepje kinderen ontsnapt tijdens het festival aan de aandacht van hun ouders en gaat op ontdekkingstocht door het gebouw. In de kelder ontdekken ze tot hun grote schrik het lijk van een vermoorde vrouw.
Wie heeft dit gedaan en waarom?
Ze besluiten op onderzoek uit te gaan, ondervragen personeel en festivalgasten en filmen dit met hun mobiele telefoons. Zullen ze achter de waarheid komen?

zaterdag

van: 17:00
tot: 18:51
speelduur:1 uur, 51 minuten
hanna

Het tienermeisje Hanna leeft met haar vader, een ex-CIA agent, in de wildernis van Finland. Daar wordt ze lichamelijk en geestelijk getraind tot de perfecte huurmoordenares voor een speciale missie. Wanneer ze deze missie uitvoert ontdekt ze meer over haar verleden en de reden waarom ze tot huurmoordenares getraind is. Engels-Duitse actiefilm met sprookjeselementen, van Joe Wright (dit jaar draaide zijn wolvenfilm The grey in de bioscoop). De soundtrack is van de Chemical Brothers.

zaterdag

van: 17:15
tot: 17:20
speelduur:5 minuten
cover01_l

De film The Children Of The Atomic Age toont drie karakters, gebaseerd op interviews met verschillende personen. De gesprekken gaan over de toekomst, onze generatie en de geest van de tijd. Iedere persoon vertelt over het moment van verwarring dat ontstaat op het moment dat er een beslissing moet worden genomen. Het gaat over jezelf verliezen en tegelijkertijd bestaan. De film onderzoekt de eigen identiteit en het verlangen naar perfectie; het verlangen om altijd de goede beslissingen te maken.

zaterdag

van: 17:35
tot: 17:55
speelduur:20 minuten
15524

In de film Een meisje, jij weet zelf duiken we in de online wereld van Maria (13), op YouTube beter bekend als Happynudge. Ze leidt een heel eigen leven op YouTube, waarin ze communiceert met andere meisjes via o.a. Vlogs, Shoplogs en Musicvideo’s. Maria verdwaalt in haar online wereld. Vindt ze er uiteindelijk haar eigen plekje?

zaterdag

van: 17:45
tot: 19:02
speelduur:1 uur, 17 minuten
norwegina-ninja

Politicus Arne Treholt is de beroemdste spion uit de Noorse geschiedenis. Hij werd in 1984 wegens hoogverraad aan de Sovjet-Unie en Irak tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld, waarvan hij uiteindelijk slechts acht jaar hoefde uit te zitten.

zaterdag

van: 18:00
tot: 19:00
speelduur:1 uur
Fabrizio Caleffi

Fab Seb Caleffi d'Alistàl is de initiatiefnemer van het Fab & Furious Fast Festival (4F) in Milaan, waaruit hij dagelijks selecties komt vertonen. Hij laat onder meer de cartoon Danny Boy van de oscarwinnende Luc Toutounghi, portretten van dichters en een vooruitblik op komende festivals zien.
Zaterdag: Mud Star, Calle de la Pièta, de wereldpremière van Family Mom and the Wailers, Danny Boy en Erotico Abbandono.

zaterdag

van: 18:15
tot: 18:45
speelduur:30 minuten
klompen

Drie van de vier Friese koeien produceren voor de export. 200 miljoen liter gaat in de vorm van kaas naar Noord Afrika en het Midden-Oosten. Kaasverkoper Johan Schroor uit Pingjum verkoopt ze daar. Op z’n klompen.

Tijdens een memorabele trip in Egypte volgt regisseur Jeroen Hoogendoorn hem op de voet. Op een zanderige markt in Alexandrië waar hij hand in hand loopt met zijn locale agent, tot in het hol van de leeuw bij de grootste importeur van het land. Hier ontvouwt zich voor het oog van de camera een pijnlijke situatie die zijn 15 jarige vertrouwensband in één klap op het spel lijkt te zetten.

zaterdag

van: 18:15
tot: 19:30
speelduur:1 uur, 15 minuten
flight

Aneta Ozorek en Yaron Broide hebben een set van onderscheidende, hedendaagse Israëlische clips samengesteld, die de verscheidenheid van visuele ideeën laat zien uit dit deel van de wereld. We zien clips die gemonteerd zijn op het ritme van pop, rock, hiphop, gecombineerd met jazz, folk, funk of elektronische geluiden. Het grootste deel van de vertoonde producties bestaan dankzij drie jonge regiseurs, die lid zijn van de EGG groep, die de leidende partij is op de Israëlische muziek markt. De groep werkt samen met zowel onafhankelijke kunstenaars als met mainstream makers.

zaterdag

van: 19:00
tot: 20:00
speelduur:1 uur
zarza

"Over vijftien jaar ben ik heel beroemd", vertelde Salar Zarza, van afkomst koerdisch, geboren in Iran, opgegroeid in Leeuwarden, vorig jaar in de Leeuwarder Courant. Sinds hij als jongen First Blood met Sylvester Stallone zag wist hij wat hij wilde. Hij werkt er inmiddels hard aan. Onlangs speelde hij een rol in A Facebook Romance, die opgenomen werd in Jordanië, van regisseur Mohydeen Quandour. Met zijn eigen bedrijf (True Spirit Productions) werkt hij aan Out for Vengeance, een actie-thriller die in Nederland en België wordt opgenomen en volgend jaar moet uitkomen. Hij regisseert en speelt een hoofdrol als bodyguard. Eind dit jaar speelt hij een rol in Desert Crossings, een film die in Jordanië en Nederland wordt opgenomen. Op Notfall vertoont hij fragmenten uit zijn films en laat hij zien wie hem inspireerden.

zaterdag

van: 19:00
tot: 20:15
speelduur:1 uur, 15 minuten
Bebop

Bebop is een moeilijk te doorgronden jazzstijl, waarin complexe ritmes en harmonieën variëren op een thema. Na een solo kan dit thema veranderen. Op dezelfde manier steekt Bebop in elkaar. Zijlijnen en een flashback zijn de solo's die zorgen voor verschuivingen van het raadselachtige thema. Hoofdpersoon van Bebop is een naamloos meisje dat van het hectische stadsleven terechtkomt op het platteland. In associatieve beelden volgt de camera haar in de diverse omgevingen. Het is aan de kijker om te bepalen wat oorzaak en gevolg is van haar gedrag. Waarom tekent ze hartjes op haar been? Waarom steelt ze niet alleen jenever, maar ook een knuffel van een boer.

zaterdag

van: 19:15
tot: 20:50
speelduur:1 uur, 35 minuten
the_mill_and_the_cross

Een grote rots met een windmolen, een grote groep mensen die zich richting een berg begeeft en een mensfiguur dat een kruis met zich meedraagt. Dat is in een notendop het tafereel dat te zien is op het schilderij ‘De Kruisdraging’ van Pieter Brueghel de Oude. De Poolse kunstenaar Lech Majewski maakt met The Mill & The Cross een majestueuze reconstructie van het schilderij van de oude Vlaamse meester, die in deze film wordt gespeeld door Rutger Hauer. Van de pak-em-beet 500 figuren uit het schilderij licht de Poolse regisseur er twaalf toe en combineert hun persoonlijke verhalen met de totstandkoming van het schilderij. Majewski, die zelf de decors schilderde, verplaatst met behulp van digitale technieken de twaalf acteurs naar Brueghels wereld. The Mill & The Cross is een fijnzinnige film die laveert tussen absurde, metafysische en historische situaties.

zaterdag

van: 19:15
tot: 20:40
speelduur:1 uur, 25 minuten
Fubar2-still

New Kids gekruist met De helaasheid der dingen, maar dan Canadees: dat is FUBAR II. Een hilarische, documentaireachtige speelfilm over headbangers die vooral geïnteresseerd zijn in het houden van wilde feesten en het drinken van enorme hoeveelheden bier, maar die op de een of andere manier ook aan geld moeten zien te komen met baantjes in de olie-industrie. Al was het alleen maar om hun gezin te kunnen onderhouden, want onder hun woeste uiterlijk en wilde gedrag gaan kleine hartjes schuil. Canada zoals niemand het kent. FUBAR, overigens, is de afkorting voor Fucked Up Beyond All Recognition. In het Cinema Asconaprogramma.

zaterdag

van: 19:45
tot: 21:45
speelduur:2 uur
Over zonen

Een Arabisch gezin in Amsterdam, met een depressieve vader die vijftig wordt, en een zoon die niet weet wat hij daarmee aan moet. Winnaar Dioraphte Award. Over zonen is een van de vier films uit het Filmakademieprogramma van de Filmakademie te Amsterdam.

zaterdag

van: 19:45
tot: 21:45
speelduur:2 uur
twist_in_the_fabric_of_space

Regisseur Morgan Kribbe heeft eigenlijk geen documentaire gemaakt, maar een experimentele film en een woeste beeldenstorm. Het gaat over oerkrachten die los moeten barsten, zoals het ontstaan van het zonnestelsel: de oerknal. Met een bijzonder gebruik van oorverdovend en intens geluid. Winnaar van de VPRO Documentaireprijs. A Twist in the Fabric of Space is een van de vier films uit het Filmakademieprogramma van de Filmakademie uit Amsterdam.

zaterdag

van: 19:45
tot: 21:45
speelduur:2 uur
magnesium2

Isabel, een 16 jarige getalenteerde turnster, staat vlak voor een belangrijk kwalificatietoernooi. In aanloop naar haar laatste kans om de absolute top te bereiken, gebeurt er iets wat haar leven voorgoed zal veranderen. Ze moet nu alles op alles zetten om haar doel alsnog te bereiken.

Magnesium is een van de vier films uit het Filmakademieprogramma van de Filmakademie uit Amsterdam. De film heeft de Tuschinski Award en KNF Prijs voor beste Filmacademieproductie gekregen.

zaterdag

van: 19:45
tot: 21:45
speelduur:2 uur
van de wereld

Van de Wereld, is een licht absurdistische film over Rolf, een agent te paard, die tijdens gewelddadige voetbalrellen het roer omgooit. Niet wetend wat hij moet doen met zijn nieuw verworven vrijheid, stuit hij in het bos op een kleine afgezonderde leefgemeenschap. Even lijkt het leven van de bewoners in het boskampement een mooi alternatief voor het leven dat hij ontvlucht is. Rolf ontdekt echter al snel dat de plek waar hij terecht is gekomen niet veel beter is dan de plek waar hij vandaan komt.
Van de wereld is een van de vier films die uit het Filmakademieprogramma van de Filmakademie uit Amsterdam. Winnaar Topkapi Films Fictie Prijs.

zaterdag

van: 20:00
tot: 21:15
speelduur:1 uur, 15 minuten
oldboynetwork

Cinema Ascona presenteert alles wat u altijd al over Bollywood hebt willen weten en meer. Samen met gastpresentatrice Iris Visser, die alles van het genre weet en ook de maakster is van Grollywood (2012) – de enige echte Groninger Bollywoodfilm. Onderdelen van het programma: de Indiaase antwoorden op Charlie Chaplin, Forrest Gump, E.T., Close EncountersLees meer

zaterdag

van: 20:15
tot: 21:07
speelduur:52 minuten
3005f595

Reportagefotograaf Seamus Murphy brengt de twaalf nummers van PJ Harveys laatste album uit 2011 in beeld. In het begin ontstaat er een melancholische stemming maar al naar gelang de film vordert ontstaat er aan het einde een gevoel alsof je een nauwkeurige beschrijving hebt gekregen van een wereld in tijden van oorlog. Niet alleen door de beelden maar ook door de muziek van PJ Harvey.

zaterdag

van: 20:45
tot: 22:15
speelduur:1 uur, 30 minuten
3939028358_55bd8b3522

Een documentaire over de nogal excentrieke, Amerikaanse muzikant Bob Log III. Deze artiest weet zich altijd verrassend uit te dossen. Denk strakke pakjes, motorhelm en geïntegreerde microfoon, terwijl hij ook nog de drums en een gitaar bespeelt. De film is opgenomen in 2005. Bob Log III treedt gemiddeld meer dan 150 keer per jaar op en hij speelt zowel in wasserettes als in achtertuinen als in grote concertzalen.

zaterdag

van: 21:00
tot: 21:45
speelduur:45 minuten
dragonstyle

Hiphop is de laatste jaren in China uitgegroeid tot een belangrijke jeugdcultuur. Feesten, concerten en partijen schieten in de grote Chinese steden als paddestoelen uit de grond. Chinese hiphop is niet zomaar een kopie van het Westen, maar laveert tussen oude tradities en wijsheden en moderne opvattingen. Dat de hiphopcultuur tegen de stroom in moet zwemmen is te zien in de documentaire Dragonstyle. Omdat veel albums niet door de censuurcommissie komen, brengen de meeste Chinese hiphop artiesten hun albums uit op de illegale markt. Ondanks de moeilijke omstandigheden, vormen de rappers samen een spreekbuis voor een nieuwe generatie Chinezen. Dragonstyle is dan ook niet zomaar een documentaire over hiphop, maar een portret van een opkomende Chinese jeugdcultuur.

zaterdag

van: 21:15
tot: 00:00
speelduur:2 uur, 45 minuten
Enthiran+_7_1

Cinema Ascona vertoont met trots de duurste film die ooit in India is gemaakt. Met een Frankenstein/Matrix/Terminatorverhaal, waarin een geleerde (Rajinikanth) zijn handen vol heeft aan een door hemzelf gemaakte robot die precies op hem lijkt. Niet alleen wordt de robot verliefd op de verloofde van de geleerde, maar hij valt bovendien in handen van een grote rivaal, die op vernietiging van de hele wereld uit is.

zaterdag

van: 21:15
tot: 22:32
speelduur:1 uur, 17 minuten
primer-test

Zeer sterke debuutfilm van en met de jonge Texaan Steve Carruth, die 7000 dollar van familie en vrienden leende om er een intelligente sciencefictionthriller mee te maken. Drie jongens maken een machine in hun garage en ontdekken dat ze er, zeer beperkt weliswaar, mee in de tijd kunnen reizen. Een vernuftig verhaal ontspint zich, waarbij de mannen voortdurend moeten voorkomen dat ze zichzelf tegenkomen. De kijker die even niet oplet is het kwijt. In Amerikaanse studentenkringen was de film een groot succes en hij werd bekroond op het Amerikaanse Sundance Festival. Maar in Nederland werd hij amper opgemerkt.

zaterdag

van: 21:45
tot: 23:45
speelduur:2 uur
Destricted

Porno? Misschien wel, voor wie gemeenschap hebben met een machine als opwindend beschouwt. Zeven (de bedoeling was acht) befaamde Europese en Amerikaanse filmmakers maakten elk een expliciete korte film om het onduidelijke grensgebied tussen het nogal begrensde wereldje van de porno en het bredere gebeid van de speelfilm te verkennen. De films liegen er niet om: sommige regisseurs, als Gaspar Noé, tonen seks als een eenzame leegte, anderen, als Larry Clark, als een voorgekookte fantasie, terwijl nog weer anderen, als Marina Abramovics, oog hebben voor de vrolijke kant.

zaterdag

van: 22:00
tot: 23:10
speelduur:1 uur, 10 minuten
Bezalel

De Belazel Academie, die binnen de grenzen van traditie en moderniteit blijft, leidt ongeveer 1500 studenten op in negen verschillende faculteiten (kunsten; architectuur; fotografie en sieraden en mode design). De vertoning van de animaties van de Bezalel Academie van Kunsten en Design geeft een mooi beeld van wat de potentievolle, jonge Israëlische kunstenaars, die nog maar net aan hun carrière binnen de muren van de academie zijn begonnen, hebben bereikt. Veel van de animaties van dit onderdeel hebben al succes gekend in internationale filmfestivals en dit is waarschijnlijk niet de laatste keer dat we van ze horen.

zaterdag

van: 22:00
tot: 23:00
speelduur:1 uur
Yangon Calling - Punk in Myanmar

De documentaire Punk in Myanmar is op zichzelf al een provocatie. De meest rebelse jeugdcultuur in een voormalige militaire dictatuur. Voor de jongeren een manier om zich te verzetten tegen het gehate regime, er wat tegenover te stellen. De punkscene in Yangon is ontstaan nadat in de jaren negentig zeelieden cassettes met punkmuziek het land in smokkelden. De documentaire - in het geheim gedraaid - laat het leven zien van de punks in Birma.

zaterdag

van: 22:30
tot: 23:50
speelduur:1 uur, 20 minuten
holland

De 25-jarige Olga woont alleen in een kaal appartement in het centrum van Groningen. Overdag werkt ze in de chique kledingwinkel van haar vader, haar avonden vult ze in een voetbalkantine vol met mannen. Olga is ongelukkig met haar winkelbaan, maar ze vindt ook thuis en op bezoek bij haar vader en zijn vriendin weinig geluk. Ze staart thuis, vanaf haar campingstoel of haar smerige matras, eenzaam voor zich uit. Rokend, altijd rokend. Of patat etend in de snackbar. Vreugdeloze seks met mannen en vrouwen lijken haar avonden minder eenzaam te maken, maar ze voelt nooit iets. Hechte banden met anderen onderhoudt ze niet, ze observeert haar medemens slechts aandachtig. Omdat zíj Olga niet lijken te zien, merkt niemand in haar omgeving dat het steeds slechter met haar gaat. Bijna niemand in deze kunstzinnige, licht absurdistische speelfilm zegt een woord. Zeker Olga niet. Je kunt slechts ontdekken hoe Olga zich voelt door haar te observeren.

zaterdag

van: 22:45
tot: 00:20
speelduur:1 uur, 35 minuten
Adam's Apples

Neonazi Adam (Ulrich Thomsen) moet een vervangende werkstraf doen in een kerk. Hij hangt er meteen een portret van Hitler op. De priester die er de baas is (Mads Mikkelsen) ziet de wereld door een roze bril en laat hem een doel kiezen. Dat doel is: het bakken van een taart met de appels uit de boom voor de kerk.

zaterdag

van: 23:15
tot: 23:35
speelduur:20 minuten
 
Er was eens een land in het midden van Europa, waar een muur stond, en die was niet alleen heel hoog, maar ook nog eens heel dik. Dat land was absurd en behoorlijk naar: en het is moeilijk te geloven dat het echt was. Het duurde lang. De tijd stond stil. Maar op een dag zat er ineens een gat in de muur.

Schilder Julianne Ebner heeft een geanimeerde film gemaakt, die het verhaal vertelt van haar generatie in surrealistsiche en documentaire-achtige beelden. Deze film wordt vertoond in de Berlin Deutsche Dom als een permanente installatie vanaf januari 2013, maar is nu al bij ons.

zaterdag

van: 23:30
tot: 00:15
speelduur:45 minuten
Poisoned-David-Shaul-and-Orna-Shifris-s

Danny, een echte loser, is de zoon van een beroemde en gerespecteerde soldaat. Zelf is hij in het leger een sulletje dat zich voornamelijk interesseert voor tuinieren. Als jij zijn jeugdliefde Maya tegenkomt wordt hij geconfronteerd met zijn angsten, maar dat is slechts het begin van zijn problemen. Een zombievirus breekt uit onder de soldaten in deze mix tussen een horrorfilm en een komedie.

zaterdag

van: 23:30
tot: 23:50
speelduur:20 minuten
nachtvlinders-rottenromance

Erik Zijlstra uit Franeker maakte razendsnel naam als de Eerste Friese Pornofilmer, met films als De del van ‘63 en Clitna. Maar zijn hart ligt meer bij ruige en opzettelijk shockerende horror in de trant van de omstreden Duitse filmer Jörg Buttgereit. In Rotten Romance vertelt hij drie korte verhalen vol seks en gore: Blind date, Daddy’s birthday en Funeral of a penis. Het horrorblad Schokkend Nieuws stelde vast: "langzaam, verzorgd geschoten, sfeervol gescored en bevat bijna geen dialoog. Jammer dat de clou van de verhalen in de hoofdstuktitels al bijna verraden wordt. Bewonderenswaardig dat Zijlstra zijn eigen, vreemde obsessies blijft volgen." Zijlstra is bij de vertoning aanwezig.

zaterdag

van: 23:30
tot: 23:35
speelduur:5 minuten
 
In de rij op het GDR-schoolplein naar bomen starend. We kennen dit plein. Toen we kinderen waren, speelden we onder die takken. We waren vrij en sterk. Onze kinderlijke fantasie was de bron van identiteit en weerstand en dat gaf ons de moed om door te gaan. Tot het einde van de dictatuur en verder.
In deze geanimeerde film vertelt schilderes Juliane Ebner over het verlangen om te ontsnappen aan de onderdrukking, over de kracht van dromen en de kracht van de kindertijd.

zondag

van: 10:00
tot: 17:00
speelduur:7 uur
fm-en-john-h-3-studio-1977-plaatwerkers

Tussen de films door kan er ook gedanst worden. Tijdens Notfall zullen een aantal illustere dj's hun platen draaien in de foyer, met als extra speciale gast op vrijdagnacht dj st.Paul. Vergeet niet ook nog een film te pakken... Vrijdag 9 november: 17:00 - 20:00 Zero(Piet) 20:00 - 24:00 st.Paul, meer info over st.Paul vindLees meer

zondag

van: 10:00
tot: 13:00
speelduur:3 uur
Stoptrick Blanche

De Stoptrik selecties die gepresenteerd worden op Notfall Film Festival bestaan uit buitengewone stop motion films van over de hele wereld. Intrigerend, geestig, soms eng, maar altijd met de hoogste artistieke precisie, geven de films een inzichtelijke blik op de hedendaagse stop motion animatie die experiment en poëzie verwelkomt alsmede politieke en sociologische interpretaties. Klik op de titel voor meer info.

zondag

van: 10:00
tot: 12:00
speelduur:2 uur
1310115089_0

Op de zondagmorgen geen getwitter of ge-sms, geen boodschappentaal maar de taal van de verbeelding. Beelden drukken uit wat niet te zeggen is, overstijgen de dagelijkse werkelijkheid. Film kan dat op sublieme wijze. Daarom op de zondagmorgen het theater als kathedraal, met een preek als inleidend commentaar, een integere over Oost en West, daarna gezamenlijk fragmenten kijken om zelf betekenis te geven aan wat je ziet om dat vervolgens met elkaar te delen bij de koffie.

zondag

van: 10:15
tot: 11:20
speelduur:1 uur, 5 minuten
Aber

Het Schlippenbach Trio bestaat al meer dan 40 jaar en de documentaire "Aber das Wort Hund bellt ja nicht" gaat over hun samenspel, hun jaarlijkse uitstapje in de winter en hun pogingen om hun muziek visueel te ondersteunen. De filmbeelden zijn gedurende vier jaar in dezelfde jazzclub geschoten. Met Engelse ondertitels.

zondag

van: 10:30
tot: 12:00
speelduur:1 uur, 30 minuten
Bebop

Bebop is een moeilijk te doorgronden jazzstijl, waarin complexe ritmes en harmonieën variëren op een thema. Na een solo kan dit thema veranderen. Op dezelfde manier steekt Bebop in elkaar. Zijlijnen en een flashback zijn de solo's die zorgen voor verschuivingen van het raadselachtige thema. Hoofdpersoon van Bebop is een naamloos meisje dat van het hectische stadsleven terechtkomt op het platteland. In associatieve beelden volgt de camera haar in de diverse omgevingen. Het is aan de kijker om te bepalen wat oorzaak en gevolg is van haar gedrag. Waarom tekent ze hartjes op haar been? Waarom steelt ze niet alleen jenever, maar ook een knuffel van een boer.

Karsten Gloger (Berlijn, 1955) bouwt en repareert blaasinstrumenten en is musicus. Hij bespeelt een keur aan instrumenten, waaronder de dwarsfluit, Balinese gong en de dung chen (een traditioneel Tibetaans instrument). Veel van zijn composities komen tot stand door korte samples om te vormen tot indrukwekkende klanklandschappen. Dit met behulp van allerlei elektronische muziekinstrumenten, zoals synthesizers, filterbanken en windcontrollers. Bij de live-uitvoering van de soundtrack van Bebop bespeelt Karsten Gloger al deze instrumenten.

zondag

van: 10:30
tot: 12:05
speelduur:1 uur, 35 minuten
Adam's Apples

Neonazi Adam (Ulrich Thomsen) moet een vervangende werkstraf doen in een kerk. Hij hangt er meteen een portret van Hitler op. De priester die er de baas is (Mads Mikkelsen) ziet de wereld door een roze bril en laat hem een doel kiezen. Dat doel is: het bakken van een taart met de appels uit de boom voor de kerk.

De Deense schrijver en filmmaker Anders Thomas Jensen maakte een zwarte komedie vol bovennatuurlijke elementen. Het gaat zowel over religie en godsdienstigheid als over eigenaardige, soms ook gewelddadige types, zoals de Pakistaan die benzinepompen berooft en de voormalige tennisser Gunnar.

zondag

van: 10:45
tot: 12:45
speelduur:2 uur
Caesar 2

De Italiaanse kerkhistoricus Francesco Carotta baart opzien met zijn theorie dat de Romeinse keizer Julius Caesar en de profeet Jezus Christus dezelfde historische persoon waren. Zijn boek erover verdeelde de Nederlandse critici: Paul Cliteur stelde Carotto op een lijn met Darwin en Galileo, nieuw-testamenticus Henk Jan de Jonge vond het allemaal ,,klinkklare nonsens, ongefundeerde speculaties’’, historicus Henk Versnel noemde het ,,apekool’’.
Programmamaker Jan van Friesland maakte een documentaire over de theorie, en komt die bij Cinema Ascona zelf toelichten.

zondag

van: 11:10
tot: 13:00
speelduur:1 uur, 50 minuten
 
In opdracht van Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd maakte filmer Halbe Piter Claus met cameraman Ismaël Lotz vijf portretten van Leeuwarder ambachtslieden, met de titel ‘Ambacht’. Boekbinder IJke lichthart, klavecimbelbouwer Broer de Witte, gereedschapsslijper Sip van der Weide, glazenier Gerard Buising en goud- en zilversmid Theo van Halsema vertellen in ,,met liefde gecomponeerde portretten’’ (Leeuwarder Courant) over de passie voor hun vak. Geld is niet het belangrijkste, zegt Sip van der Weide. ,,Je kanne je op een dag maar een keer sat ete.’’

zondag

van: 12:15
tot: 13:00
speelduur:45 minuten
Woeste zee van een ex-christen

Op een morgen word ik wakker en neem een ingrijpend besluit. Ik zet het geloof van mijn jeugd aan de kant. Angst voor God, hel, schuld en schaamte. Dat wil ik niet meer. Ik wil vrij zijn. Mijn ouders sturen me beiden een brief, in de hoop me nogmaals te overtuigen. Ik besluit na het lezen van de brieven terug te keren naar mijn ouderlijk huis. In de spiegel te kijken van geloof, familie en traditie. Een confrontatie over de worsteling van het Christelijke leven, over schuld, boete en vrij worden.

zondag

van: 12:15
tot: 13:32
speelduur:1 uur, 17 minuten
primer-test

Zeer sterke debuutfilm van en met de jonge Texaan Steve Carruth, die 7000 dollar van familie en vrienden leende om er een intelligente sciencefictionthriller mee te maken. Drie jongens maken een machine in hun garage en ontdekken dat ze er, zeer beperkt weliswaar, mee in de tijd kunnen reizen. Een vernuftig verhaal ontspint zich, waarbij de mannen voortdurend moeten voorkomen dat ze zichzelf tegenkomen. De kijker die even niet oplet is het kwijt. In Amerikaanse studentenkringen was de film een groot succes en hij werd bekroond op het Amerikaanse Sundance Festival. Maar in Nederland werd hij amper opgemerkt.

zondag

van: 13:00
tot: 15:45
speelduur:2 uur, 45 minuten
il-vangelo-secondo-matteo-original

Cinema Ascona-lid Jacco de Boer neemt u samen met dominee Mirjam Kollenstaart-Muis van de gereformeerde kerk in Ottoland mee op een cinematografische reis door het evangelie van Jezus Christus. Want al vroeg begonnen cineasten de verhalen uit het evangelie te verbeelden. Hoe deed men dat door te de tijd heen, welke invloed had het beoogde publiek op hoe de film er uit ziet, welke scènes waren of zijn nog steeds controversieel en wat zijn de onbekende parels die buiten de massafilms om werden gemaakt?

zondag

van: 13:00
tot: 13:30
speelduur:30 minuten
 
Een korte thriller gemaakt tijdens de Workshop filmmaken voor kinderen en jongeren: Een groepje kinderen ontsnapt tijdens het festival aan de aandacht van hun ouders en gaat op ontdekkingstocht door het gebouw. In de kelder ontdekken ze tot hun grote schrik het lijk van een vermoorde vrouw.
Wie heeft dit gedaan en waarom?
Ze besluiten op onderzoek uit te gaan, ondervragen personeel en festivalgasten en filmen dit met hun mobiele telefoons. Zullen ze achter de waarheid komen?

zondag

van: 13:00
tot: 17:00
speelduur:4 uur
Promo-Loki

De oplettende kijker met een voorliefde voor de popcultuur kent de heren van collectief Heksenhamer al. Samen zijn ze mede verantwoordelijk voor spraakmakende voorstellingen als Dienst voor de Broer van God, Ykaro en Elena. Stuk voor stuk intrigerende muziekvoorstellingen met een magisch karakter. Speciaal voor het Notfall Filmfestival is het collectief naar Normandië vertrokken om daar Loki te filmen. Door middel van projecties rondom de kijker zien we een eenzame vuurgod in een verlaten wereld. Loki balanceert op grens van het magische en het menselijke. Let goed op, want je weet nooit waar hij opduikt.

zondag

van: 13:00
tot: 14:00
speelduur:1 uur
69ba49c0f7996b2597c4fb4968dfde18

Het programma RGBdresscode bestaat uit een serie korte films voornamelijk gemaakt door kunstenaars, bijeengebracht door het Leeuwarder filminitiatief RGBfilm. Ze hebben met elkaar gemeen dat de makers/acteurs door opzichtigeverkleedpartijen een andere identiteit aannemen. In de mainstream cinema en tv series zijn verkleedpartijen al decennia heel gebruikelijk, denk maar aan A Clockwork Orange, Dr Who, Batman of de Teletubbies. Dresscode echter zoekt het meer in de periferie waarin de makers het in al of niet gefaked of authentiek amateurisme zoeken. Er is er zelden sprake van professioneel of subtiel acteren, de films zijn controversieel, humoristisch, treurig, ergerlijk of een combinatie van deze eigenschappen. Kortom: je vind het geweldig of je loopt weg.

zondag

van: 13:00
tot: 14:18
speelduur:1 uur, 18 minuten
prooid_thijsgloger09

Els en Gerben wonen samen op een eenvoudige flat. Op een nacht breekt Els in haar eigen huis in, omdat ze haar sleutel is vergeten. Gerben denkt met een inbreker te doen te hebben en slaat haar volledig in elkaar. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden, menen beiden, maar justitie en de hele hulpverleningswereld denken daar anders over. Een onafzienbare rij ambtenaren en welzijnswerkers bemoeit zich met de verwerking van het gebeurde en probeert op verstikkende wijze alles in een voor hen bevredigende context te plaatsen.

zondag

van: 13:00
tot: 15:45
speelduur:2 uur, 45 minuten
il vangelo

Wonderlijk is het, dat de verfilming van de Marxist en atheïst Pier Paolo Pasolini van het evangelie van Mattheus (Il vangelo secondo Matteo) door veel gelovigen als de allerbeste jezusfilm gezien wordt. Bij een vertoning in het Vaticaan zou hij zelfs een veertig minuten durend applaus hebben gehad.
Pasolini was, volgens de verhalen, in een hotel uit verveling in de bijbel gaan bladeren die daar lag, en werd door het verhaal gegrepen. Een Catalaanse economiestudent, Enrique Irazoqui, kreeg de hoofdrol, Maria op gevorderde leeftijd wordt gespeeld door Pasolini’s moeder.
Deze film wordt vertoond na afloop van de cinematografische reis door het evangelie van Jezus Christus door Cinema Ascona-lid Jacco de Boer dominee Mirjam Kollenstaart-Muis.

zondag

van: 13:15
tot: 14:55
speelduur:1 uur, 40 minuten
Greidegeast

De Greidegeast is een associatieve, strak gecomponeerde, sfeervolle parabel. Het heden en verleden buitelen speels over elkaar heen. De film is opgebouwd uit vijf muzikale hoofdstukken, waarin een fictief verhaal wordt verteld over de condition humaine. Hoofdpersonage Marc Kooij, met het uiterlijk van zondagsschilder Bob Ross, leeft in een nihilistische en existentiële wereld, waarin achterdocht en jaloezie gemeengoed zijn. Antagonist Joris Collier (de profeet) draagt de horens van een ram en wijst hem op zijn morele plicht jegens de medemens. De film zit vol fraaie beeldrijmen, heeft een retrosfeer en geeft een vette knipoog naar de Film noir. Met dank aan het Fries Filmarchief.

zondag

van: 13:30
tot: 13:58
speelduur:28 minuten
 
De Friese beeldend kunstenaar Pieter Dirk Torensma heeft een bijzondere plek in de kunstwereld. In de beginjaren, na het voltooien van Kunstacademie Minerva en de Jan van Eijck Academie Maastricht schilderde hij abstract. Vanaf het begin van de jaren zeventig ging hij zich meer en meer toeleggen op het verbeelden van het goddelijke in de natuur. Pieter Dirk Torensma werkt nauwgezet maanden achtereen aan een kunstwerk. Tijdens het laatste schilderij dat hij maakte, werd hij gefilmd door zijn zoon, de journalist en fotograaf Merlijn Torensma. Dit leverde een intiem portret op van de kunstenaar in zijn atelier in Huins.

zondag

van: 13:30
tot: 13:45
speelduur:15 minuten
mina-op-schoolplein

De eigengereide Mina is idolaat van Minnie Mouse. Ze gaat dan ook elke dag met grote zwarte oren op naar school. Haar juf en haar moeder vinden dat ze daarmee moet stoppen en dat ze zich net zo moet kleden als de rest. Ondanks de tegenwerking die ze ondervindt van haar omgeving, volgt Mina dapper haar plan om te zijn wie ze wil zijn. Filmmaakster Mirjam de With uit Joure (haar jongste film Ballast ging in Utrecht in première, binnenkort is haar tiendelige serie De keet op Omrop Fryslan) maakte een verfrissende kinderfilm over erkenning, identiteit en anders willen zijn. Mina Moes werd bekroond door de kinderjury van het kortefilmfestival in Oberhausen. De With is bij de vertoning aanwezig.

zondag

van: 14:00
tot: 15:10
speelduur:1 uur, 10 minuten
8079720735_aa9cc41462_z

Op zevenjarige leeftijd verhuisde Jeanette Groenendaal naar een strenggelovig dorp in de Bible Belt. Als ‘importkind’, ‘buitenstaander’ en ‘stadsen hoer’ kreeg ze het al snel zwaar te voortduren in het streng gereformeerde gehucht. Groenendaals meester en medeleerlingen bidde dagelijks hardop voor de klas voor het ‘kind van de duivel’. 38 jaar later keert Groenendaal voor haar film Reformation terug om het zondebokgedrag van haar voormalige plaatsgenoten te verklaren. Groenendaal doet dit door herinneringen, déjà vu’s en flashbacks rechtstreeks te ensceneren. Reformation is niet een film waarin Groenendaal hard afrekent met haar voormalige dorpsgenoten, maar eerder een persoonlijke zoektocht naar een verleden van religie en vreemdelingenhaat.

zondag

van: 14:00
tot: 14:30
speelduur:30 minuten
Tomke siket om 'e kluts

“Tomke siket om ‘e kluts is een muzikale theatervoorstelling over dingen, woorden en klanken. Tomke en zijn hondje Romke gaan logeren bij Opa en Oma Beer. Met behulp van poppen, objecten, muziek en andere geluiden geven de spelers de wereld van Tomke vorm. Het wordt een voorstelling om met elkaar - groot en klein - naar te kijken, om naar te wijzen, over te vragen en te benoemen, om bij te zitten en op te dansen, om nog eens te zien en nog eens te wijzen.” Met deze woorden wordt de voorstelling Tomke siket om ‘e kluts aangekondigd. Tryater heeft deze voorstelling in samenwerking met de Afûk gemaakt en Omrop Fryslân heeft daar weer een registratie van gemaakt.

zondag

van: 14:00
tot: 15:00
speelduur:1 uur
laning

Waarom zijn op videogames gebaseerde films bijna altijd rampzalig en andersom ook? Wat hebben deze twee mediums met elkaar gemeen en hoe maken ze gebruik van elkaars sterke en zwakke punten. Games kunnen dwingend zijn in de verhalen die ze vertellen, en soms moeten we kijken naar een film die we liever virtueel beleven. Tijdens deze lezing zal gamedesigner Tim Laning (Grendel Games) kijken naar de botsing tussen het passieve en het actieve. Hij kijkt niet alleen naar de mislukte pogingen van beide mediums, maar ook naar hoe in de loop van de laatste decennia de mediums elkaar inspireren in techniek, verhaal en design.

zondag

van: 14:15
tot: 15:07
speelduur:52 minuten
Frans en Duits

Vlieland was in rep en roer toen Orlow Seunke er in 1995 de televisiefilm Frans en Duits kwam opnemen. Seunke had naam gemaakt met De smaak van water (bekroond met een Gouden Leeuw in Venetie), en‘Pervola. Op het eiland liet hij de jaren zestig herleven, met honderden eilander figuranten en muziek van Dylan, als achtergrond voor een verhaal over een schuchtere muziekleraar (Ramsey Nasr, de latere Dichter des Vaderlands) die een geheime en verborgen verhouding krijgt met de schooldirecteur (Pierre Bokma).
,,Met Frans en Duits bewijst Seunke dat hij met een eenvoudig verhaal, een mooie plek en goede acteurs uitstekend uit de voeten kan’’, schreef de Leeuwarder Courant ter gelegenheid van de televisie-uitzending in 1995. Daarna verdween de film uit beeld, maar Seunke, tegenwoordig woonachtig in Jakarta, stelde hem persoonlijk beschikbaar voor Notfall.

zondag

van: 14:30
tot: 15:20
speelduur:50 minuten
IMG_1121

De eerste film ooit over de Fiets11stedentocht. De film vertelt het verhaal van de 240 kilometer lange tocht die sinds 1912 verreden wordt. Producent Enno Feenstra volgt een fietser langs de elf Friese steden en wisselt het verhaal af met historische beelden. Het landschap, de mensen, de tocht, de stilte, het publiek langs de route, de gezelligheid, de grote inzet van de medewerkers. Al deze elementen worden op een natuurlijke wijze vervlochten tot een bijzonder document over 100 jaar Elfstedentocht op de fiets.

zondag

van: 14:30
tot: 15:00
speelduur:30 minuten
tomke fratsen

Tomketiid: Een tijdschriftachtig programma voor kinderen uitgezonden door Omrop Fryslân. Neist Tomke en syn freonen, binne ek Pier en Marieke fan 'Fratsen' yn de nije rige wer fan de partij. Tusken de ferhaaltsjes troch sizze de bern fan ferskate skoallen in rymke op en wurdt der ek noch in ferske songen. Neist ferdivedaasje is TomketiidLees meer

zondag

van: 15:00
tot: 16:00
speelduur:1 uur
 
I.K. is een zesdelige televisieserie van Omrop Fryslân en vertelt het verhaal van de tieners Rutger en Jildou. Samen met hun klas gaan ze een week op zeilkamp. Daar valt Jildou als een blok voor Jeroen. Rutger ziet al gauw wat Jildou niet in de gaten heeft: Jeroen studeert voor loverboy. Rutgers pogingen om Jildou voor ellende te behoeden, moet hij duur bekopen. Jeroen stelt alles in het werk om Rutger buitenspel te zetten. En Jildou? Tot over haar oren verliefd, natuurlijk.

zondag

van: 15:00
tot: 17:00
speelduur:2 uur
Fish Rostock

Het Festival Junger Film Rostock levert programma van winnende films van 2012.

zondag

van: 15:15
tot: 16:50
speelduur:1 uur, 35 minuten
the_mill_and_the_cross

Een grote rots met een windmolen, een grote groep mensen die zich richting een berg begeeft en een mensfiguur dat een kruis met zich meedraagt. Dat is in een notendop het tafereel dat te zien is op het schilderij ‘De Kruisdraging’ van Pieter Brueghel de Oude. De Poolse kunstenaar Lech Majewski maakt met The Mill & The Cross een majestueuze reconstructie van het schilderij van de oude Vlaamse meester, die in deze film wordt gespeeld door Rutger Hauer. Van de pak-em-beet 500 figuren uit het schilderij licht de Poolse regisseur er twaalf toe en combineert hun persoonlijke verhalen met de totstandkoming van het schilderij. Majewski, die zelf de decors schilderde, verplaatst met behulp van digitale technieken de twaalf acteurs naar Brueghels wereld. The Mill & The Cross is een fijnzinnige film die laveert tussen absurde, metafysische en historische situaties.

zondag

van: 15:30
tot: 15:35
speelduur:5 minuten
 
In de rij op het GDR-schoolplein naar bomen starend. We kennen dit plein. Toen we kinderen waren, speelden we onder die takken. We waren vrij en sterk. Onze kinderlijke fantasie was de bron van identiteit en weerstand en dat gaf ons de moed om door te gaan. Tot het einde van de dictatuur en verder.
In deze geanimeerde film vertelt schilderes Juliane Ebner over het verlangen om te ontsnappen aan de onderdrukking, over de kracht van dromen en de kracht van de kindertijd.

zondag

van: 15:40
tot: 16:00
speelduur:20 minuten
 
Er was eens een land in het midden van Europa, waar een muur stond, en die was niet alleen heel hoog, maar ook nog eens heel dik. Dat land was absurd en behoorlijk naar: en het is moeilijk te geloven dat het echt was. Het duurde lang. De tijd stond stil. Maar op een dag zat er ineens een gat in de muur.

Schilder Julianne Ebner heeft een geanimeerde film gemaakt, die het verhaal vertelt van haar generatie in surrealistsiche en documentaire-achtige beelden. Deze film wordt vertoond in de Berlin Deutsche Dom als een permanente installatie vanaf januari 2013, maar is nu al bij ons.

zondag

van: 15:45
tot: 16:37
speelduur:52 minuten
3005f595

Reportagefotograaf Seamus Murphy brengt de twaalf nummers van PJ Harveys laatste album uit 2011 in beeld. In het begin ontstaat er een melancholische stemming maar al naar gelang de film vordert ontstaat er aan het einde een gevoel alsof je een nauwkeurige beschrijving hebt gekregen van een wereld in tijden van oorlog. Niet alleen door de beelden maar ook door de muziek van PJ Harvey.

zondag

van: 16:00
tot: 17:00
speelduur:1 uur
Fabrizio Caleffi

Fab Seb Caleffi d'Alistàl is de initiatiefnemer van het Fab & Furious Fast Festival (4F) in Milaan, waaruit hij selecties komt vertonen. Hij laat onder meer de cartoon Danny Boy van de oscarwinnende Luc Toutounghi, portretten van dichters en een vooruitblik op komende festivals zien. Zondag: Family XXL, Agnus Dei, A Loth of Sky-pe.

zondag

van: 16:00
tot: 16:45
speelduur:45 minuten
dragonstyle

Hiphop is de laatste jaren in China uitgegroeid tot een belangrijke jeugdcultuur. Feesten, concerten en partijen schieten in de grote Chinese steden als paddestoelen uit de grond. Chinese hiphop is niet zomaar een kopie van het Westen, maar laveert tussen oude tradities en wijsheden en moderne opvattingen. Dat de hiphopcultuur tegen de stroom in moet zwemmen is te zien in de documentaire Dragonstyle. Omdat veel albums niet door de censuurcommissie komen, brengen de meeste Chinese hiphop artiesten hun albums uit op de illegale markt. Ondanks de moeilijke omstandigheden, vormen de rappers samen een spreekbuis voor een nieuwe generatie Chinezen. Dragonstyle is dan ook niet zomaar een documentaire over hiphop, maar een portret van een opkomende Chinese jeugdcultuur.

 

Menu